Vladimir Putin a vorbit despre ”provocarea” din Marea Neagra
Vladimir Putin a vorbit despre ”provocarea” din Marea Neagra

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o primă reacție după incidentul din Marea Neagră, când un distrugător britanic a intrat în apele teritoriale ale Crimeei. Șeful statului a spus că aceasta a fost o provocare. Este de părere însă că nu avea cum să pornească Al Treilea Război Mondial de la acest incident.

Vladimir Putin a vorbit despre ”provocarea” din Marea Neagră

Vladimir Putin a spus miercuri că și dacă avioanele rusești ar fi scufundat distrugătorul britanic HMS Defender în Marea Neagră nu crede că lumea ar fi fost „în pragul celui de-al Treilea Război Mondial”. 

Putin spune că incidentul din Marea Neagră a fost o provocare, dar și un test. S-a dorit să se vadă reacția armatei ruse. Rusia a convocat-o pe ambasadoarea Marii Britanii la Moscova după incident. Rusia susține că HMS Defender a intrat în apele sale teritoriale, însă Marea Britanie și mare parte a lumii consideră că apele aparțin Ucrainei. Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014.

Vladimir Putin a vorbit despre ”provocarea” din Marea Neagra
Vladimir Putin a vorbit despre ”provocarea” din Marea Neagra

„A fost o provocare, bineînțeles”

„A fost o provocare, bineînțeles. Dar și dacă am fi scufundat disrugătorul britanic lângă Crimeea, e puțin probabil că lumea s-ar fi aflat în pragul celui de-al Treilea Război Mondial”, a declarat Putin.

Autoritățile de la Moscova au anunțat că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment în direcția de deplasare a distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, după ce nava NATO a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră.

Ministerul britanic al Apărării a negat însă incidentul, spunând că nava ”executa o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, iar rușii probabil ”desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră”.

Un corespondent BBC aflat la bordul distrugătorului HMS Defender a spus că vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția.