Parlamentul European a votat intrarea Romaniei in spatiul Schengen
Parlamentul European a votat intrarea Romaniei in spatiul Schengen

O veste foarte bună vine de la Parlamentul European, acolo unde a fost votată intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen! Decizia este una istorică, dar trebuie îndeplinit încă o condiție pentru aderarea efectivă!

Parlamentul European a votat intrarea României în spațiul Schengen

Parlamentul European a votat cu 505 voturi ”pentru” intrarea României, Bulgariei și a Croației în spațiul Schengen”A sosit momentul ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, înainte de votul din plenul legislativului european.

De curând, CE a propus o strategie către un spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient şi a cerut Consiliului să ia o decizie cu privire la eliminarea controalelor pentru România, Bulgaria, Croaţia, precum şi integrarea lor în spaţiul Schengen, informează Mediafax.

Parlamentul European a votat intrarea Romaniei in spatiul Schengen
Parlamentul European a votat intrarea Romaniei in spatiul Schengen

”Să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontiere”

Acum, pentru ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen mai este nevoie și de aprobarea Consiliului European. ”Luând în calcul numeroasele sale solicitări de aplicare integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, solicită insistent Consiliului să-şi onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime şi aeriene şi să permită acestor ţări să se alăture, cu drepturi depline, spaţiului de liberă circulaţie fără controale la frontierele interne.

Parlamentul European este pregătit, atunci când este consultat de Consiliu în conformitate cu articolul 4 din Actul de aderare, să-şi exprime opinia cu privire la aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Croaţia. Consideră că solidaritatea şi responsabilitatea sunt de datoria tuturor şi că viitorul spaţiului Schengen trebuie să fie fără fragmentare”, se arată în raportul prezentat Parlamentului European.

”România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, susţine că țara noastră îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen şi este optimist că se vor face paşi concreţi cât mai curând pentru adoptarea acestei decizii.

În plus, acesta salută rezoluţia votată de Parlamentul European în urma dezbaterilor care au precedat votul şi care au scos în evidență, încă o dată, sprijinul acestei instituţii şi al Comisiei Europene pentru aderarea României, precum şi a Bulgariei şi Croaţiei, la spaţiul Schengen, cerând extinderea Schengen cu aceste țări.

”Sunt încrezător că vom face paşi concreţi spre adoptarea cât mai curând a deciziei privind aderarea noastră la spaţiul Schengen. România are un rol esenţial în arhitectura de securitate a UE. Este nevoie de un just echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru UE şi drepturile de care beneficiază.

După cum bine ştiţi, România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen şi continuă să menţină la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislaţiei Uniunii”, a declarat Lucian Bode.

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen. Statele membre ale acestui spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este (sau va fi) posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.