Vesti proaste pentru posesorii de masini mai vechi de 15 ani
Vesti proaste pentru posesorii de masini mai vechi de 15 ani

Vin vești proaste pentru românii care au malini mai vechi de 15 ani. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut declarații care îi vor întrista pe șoferii din România. Oficialul spune că România este forțată de Comisia Europeană, așa că nu are încotro!

Vești proaste pentru posesorii de mașini mai vechi de 15 ani

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat marți că o măsură privind maşinile mai vechi de 15 ani va exista cu singuranță într-un timp relativ scurt, posibil până la finalul anului. Oficialul a spus că aceasta este o cerință a Comisiei Europene, în negocierile pe care România le-a avut în ceea ce privește Planul de Național de Redresare și Reziliență.

„Inclusiv Comisia Europeană ne forţează să luăm măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto. Este o decizie asumată la nivelul Guvernului, odată cu negocierea PNRR (planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – n. r.). Comisia ne-a recomandat să găsim o soluţie pentru maşinile mai vechi de 15 ani. Este o măsura asumată de Guvern prin faptul că am mers mai departe pe această linie cu infrastructura de transport finanţată parţial prin PNRR şi o asumare de reformă în acest domeniu. Va exista pentru maşinile mai vechi de 15 ani cu siguranţă o măsură într-un timp relativ scurt. Se discută acum la nivel guvernamental cu ministerele de resort care ar fi varianta”, a spus Tanczos la TVR1, întrebat despre o posibilă viitoare taxă auto, notează Agerpres.

Vesti proaste pentru posesorii de masini mai vechi de 15 ani
Vesti proaste pentru posesorii de masini mai vechi de 15 ani

Noua taxă ar putea fi prezentată până la finele anului

Ministrul a subliniat că este posibil ca până la finele anului să fie luate măsuri în ceea ce priveşte maşinile mai vechi de 15 ani, însă nu a spus la ce valoare va ajunge taxa auto impusă proprietarilor acestor mașini.

„Nu am discutat de taxă efectiv şi nu am discutat de dimensiunea taxei şi probabil nu va fi aplicată de Ministerul Mediului. Din punctul meu de vedere trebuie o măsură în balans, adică să avem şi un sprijin pentru cei care renunţă şi, în paralel, să avem o altă abordare pe taxe locale, de exemplu. Să vedem care va fi soluţia care va fi propusă până la urmă de Guvern. Încă o dată: este o măsură cerută şi de Comisia Europeană şi va fi implementată probabil în cel mai scurt timp”, a explicat ministrul.

Pe de altă parte, acesta a subliniat că în cazul programului Rabla este „o avalanşă” de cereri pentru maşinile electrice, fiind rezervate de la finele lunii aprilie mai multe decât în tot anul 2020.

„Singura problemă este criza din industria auto care a blocat producţia şi pentru maşinile noi se aşteaptă şi luni de zile pentru livrare”, a punctat Tanczos Barna.