Avertizari meteo de furtuni si canicula
Avertizari meteo de furtuni si canicula

Avertizare meteo ANM. Val de fenomene extreme în țara noastră. Meteorologii anunță furtuni în toată ţara, dar și cod galben de caniculă. Unde va fi aerul irespirabil, vedeți în articolul de mai jos.

Prognoza meteo luni și marți, 19-20 iulie 2021. Cod galben de caniculă, cod galben și portocaliu de furtuni

Este avertizare meteo de la Administrația Națională de Meteorologie. Meteorologii ANM avertizează că urmează un val de fenomene extreme în țara noastră. În această perioadă, vor fi furtuni în toată ţara, dar și cod galben de caniculă.

În timp ce în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei se anunţă caniculă, în restul ţării sunt aşteptate ploi torenţiale, vijelii şi chiar grindină.

Doua zile de fenomene extreme in Romania
Doua zile de fenomene extreme in Romania

Unde va fi aerul irespirabil

Codul galben de caniculă va aduce un val de căldură insuportabilă, disconfort termic accentuat. Codul galben de caniculă este valabil de astăzi, 19 iulie.

Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod galben de furtuni

Codul galben de furtuni, anunțat de meteorologii ANM, va fi valabil începând de astăzi, 19 iulie, ora 10:00, până marți, 20 iulie, ora 10:00.

Astfel, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20-30 de litri pe metrul pătrat, izolat 40 de litri pe metrul pătrat.

Cod portocaliu de furtuni

În plus, astăzi, 19 iulie va intra în vigoare și un cod portocaliu. Codul portocaliu va aduce, potrivit ANM, instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente. Codul portocaliu de ploi este valabil începând cu 19 iulie, ora 14:00 până pe 20 iulie, ora 10:00.

În zonele de munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 de litri pe metrul pătrat și izolat peste 60-80 de litri pe metrul pătrat.

Prognoza ANM pentru București, 19-20 iulie 2021

În intervalul 19.07.2021 ORA 10:00 – 20.07.2021 ORA 09:00, vremea se va menține călduroasă, caniculară în timpul după-amiezii. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Vântul va sufla slab și moderat (rafale de până la 30…35 km/h).

Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales spre seară și vor fi posibile ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice. Temperatura maximă va fi de 34…35 de grade, iar cea minimă de 20…22 de grade.

Ploi, marți, în București

În intervalul 20.07.2021 ORA 09:00 – 21.07.2021 ORA 12:00, instabilitatea atmosferică se va accentua și mai ales în a doua parte a zilei de marți și în noaptea de marți spre miercuri vor fi înnorări, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Se pot înregistra cantităţi de apă însemnate. Temperatura maximă, mai scăzută faţă de ziua anterioară, se va situa în jurul a 32 de grade, însă disconfortul termic se va menţine ridicat.