Creste lista tarilor rosii epidemiologic
Creste lista tarilor rosii epidemiologic

Lista ţărilor roșii din punct de vedere epidemiologic a crescut din nou! Ultima țară intrată pe această listă este una preferată de români, mai ales în această perioadă a anului. Românii care se întorc din această țară trebuie să știe că vor fi nevoiți săstea în carantină, dacă nu sunt vaccinați.

Crește lista țărilor roșii epidemiologic

Așadar, Grecia a intrat pe lista roșie de risc ridicat de îmbolnăvire cu coronavirus, după creșterea numărului de cazuri noi deinfectări. Autoritățile elene dau vina pe nerespectarea restricțiilor pe celebrele insule grecești, unde petrecerile sunt în toi și unde mii și mii de turiști iau parte la acestea. Oficialii greci sunt la un pas să închidă insulele!

În afară de Grecia, pe lista roșie se mai află și Maldive, Cipru, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Malta, Argentina, Bahamas, Monaco, Irlanda, Panama, Brazilia, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite ale Americii.

Creste lista tarilor rosii epidemiologic
Creste lista tarilor rosii epidemiologic

Ce țări regăsim pe lista galbenă

Lista roșie continuă cu: Inulele Virgine Britanice, Jersey, Insula Man, Fiji, Gibraltar, Seychelles, Botswana, Cuba, Georgia, Olanda, Tunisia, Malaysia, Mongolia, Andorra, Libia, Namibia, Kazahstan, Columbia, Kuweit, Iran, Irak, Africa de Sud, Costa Rica, Nepal și India.

Pe lista galbenă au intrat de pe cea verde: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen. Din zona roșie au intrat în cea galbenă Surinam și Insulele Feroe.

Cei care merg în Grecia sau în alte țări de pe lista roșie sau cea galbenă trebuie să știe că dacă sunt vaccinate anti-Covid-19 cu schema completă de cel puțin 10 zile sunt scutite de carantină la întoarcerea în România.

Reguli speciale pentru copii

În schimb, persoanele nevaccinate care se întorc în România din țări de pe lista roșie sunt nevoite să stea în carantină timp de 14 zile, chiar dacă prezintă sau nu un test PCR negativ.

Pe de altă parte, cei care se întorc în România din țări ce se află pe lista galbenă scapă de carantină în cazul în care prezintă un test PCR negativ.

Trebuie menționat faptul că copiii cu vârste de până la șase ani nu vor mai intra în carantină la întoarcerea în țară din state aflate pe lista de risc epidemiologic, conform unei noi decizii ce a fost luată marți de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Până la această modificare, limita de vârstă era de 3 ani. De asemenea, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani veniți în România din zona roșie nu intră în carantină dacă au un test PCR cu rezultat negativ.