Unii dintre romani refuza sa poarte masca in autobuz
Unii dintre romani refuza sa poarte masca in autobuz

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat ce se va întâmpla cu românii care nu vor să poarte mască în autobuz. Toate amănuntele, în articolul de mai jos.

Ce se va întâmpla cu românii care refuză să poarte mască de protecție în mijloacele de transport în comun

Cu românii care refuză să poarte mască nu se va întâmpla nimic, potrivit lui Raed Arafat, numai că autobuzul nu se va mai mișca din stație.

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că a văzut cu ochii lui călători din transportul public bucureștean care nu poartă masca de protecție, deși e o măsură obligatorie.

Șoferul autobuzului poate rezolva situația

Astfel, Raed Arafat spune că doar șoferul autobuzului poate rezolva situația, refuzând să plece de pe loc dacă pasagerul fără mască nu coboară. ”Este o regulă pe care o pot impune șoferilor chiar șefii lor, deoarece nu poți pune un polițist în fiecare autobuz”, a declarat la Digi24 secretarul de stat în MAI, raed Arafat.

Pot să vă spun că acum, venind către dumneavoastră, m-am oprit lângă un autobuz de oraș în care erau cel puțin trei persoane fără mască în el. Nimeni nu le zice nimic! Primul care trebuie să le atragă atenția este cel care conduce autobuzul. Îi vede, îi vede prin oglindă, trebuie să le spună: Mască! Îmi pare foarte rău, dar el este șeful autobuzului! Deci, omul urcă în autobuz fără mască. Cine e în autobuz la momentul acela? Cel care îl conduce! Nu poți să pui un polițist în fiecare autobuz. Foarte politicos, le poate spune: ‘Vă rog, purtați masca!’, ‘Nu port mască!’, ‘Păi, atunci nu plecăm de aici, poftim!’ Care e problema dacă spui unuia care nu poartă masca că nu se mișcă autobuzul?” a spus Raed Arafat.

Porți mască sau cobori

Deci, porți mască, cobori din autobuz sau nu se mișcă autobuzul! Și o să poarte mască în final. Până la urmă, este vorba de aplicarea regulilor și respectarea celorlalți. Din momentul în care în autobuz erau vreo 15 persoane, toți purtau masca și numai trei erau care nu poartă masca, înseamnă că cei trei nu-i respectă pe ceilalți”, a adăugat șeful DSU.

Amenzile nu sunt suficiente pentru cei care nu poartă masca, spune Raed Arafat, și e imposibil să fie un polițist la fiecare colț de stradă.

Regulile trebuie respectate

Dacă se instituie regula că autobuzul nu se mișcă decât dacă toți au mască, lumea va purta mască, pentru că vrea să ajungă la destinație. Pe șofer îl poate obliga să facă asta șefii lui. Totul este despre aplicarea legii și a regulilor. Dacă suntem corecți, civilizați și ne respectăm reciproc, ne place, nu ne place, e o regulă stabilită printr-o hotărâre de guvern, printr-o hotărâre CNSU, prin lege. Regula asta, chiar dacă nu ne place, noi trebuie să o respectăm”, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat a făcut o paralelă cu regulile din circulația rutieră. ”E ca și condusul mașinii. Mie îmi place să conduc mașina cu 200 km/h, dar regula îmi zice că aici e cu 50 km/h, trebuie să o respect. Nu o respect, suport consecințele. E valabil și pentru autobuz. Nu port masca, trebuie să fie o consecință. Consecința este amendă sau cobor din autobuz sau autobuzul nu pleacă dacă este cineva fără mască”, a precizat Raed Arafat.