Viktor Orban pierde miliarde de euro
Viktor Orban pierde miliarde de euro

Uniunea Europeană îl pedepsește grav pe Viktor Orban. Este lovitură dură primită de Ungaria, care va rămâne fără 70% din fondurile europene. Motivul tăierii fondurilor ar fi încălcarea repetată de către guvernul de la Budapesta a regulilor statului de drept, precum și încălcarea independenței justiției.

Viktor Orban, lovitură puternică din partea UE. Ungaria pierde foarte mulți bani

Ungaria rămâne fără fonduri de peste 5 miliarde de euro din PNRR, dar și fără 70% din principalele programe finanțate cu fonduri UE în exercițiul bugetar 2021-2027. UE va îngheța finanțarea pentru membrii care încalcă regulile democratice, a anunțat șeful executivului comunitar în discursul său anual de politică privind starea Uniunii, susţinut miercuri 14 septembrie.

Astfel, în joc sunt miliardele de euro pregătite pentru Ungaria, pe care guvernul Viktor Orban le pierde din cauza corupției.

UE trebuie să facă anunțul de oprire a fondurilor UE către Ungaria zilele următoare 

Decizia referitoare la vecinii ungari ar urma să fie anunțată de comisarul european pentru buget, austriacul Johannes Hahn, în perioada următoare. În acest fel, executivul UE are timp până miercurea viitoare să propună reducerea fondurilor pentru Ungaria, din cauza legilor maghiare în ceea ce privește achizițiile publice, pe care executivul de la Bruxelles le-a denunțat de multă vreme, acuzând că alimentează corupția.

De ce pierde Viktor Orban miliardele de euro

Motivul tăierii fondurilor, fără precedent în UE, este încălcarea repetată de către guvernul lui Viktor Orban a regulilor statului de drept, precum și încălcarea independenței justiției.

De asemenea, guvernul Viktor Orban este acuzat că direcționează sume uriașe din fondurile europene către rețeaua de oligarhi din jurul lui.

Fundațiile apropiate de Viktor Orban rămân și ele fără fonduri

Conform unei scrisori interne a comisarului pentru buget Johannes Hahn, citate de Die Presse, 70% din fondurile cuvenite Ungariei în trei programe operaționale ale UE ar urma să fie reținute. În plus, fluxul de bani către fundații de interes public controlate de apropiați ai premierului Viktor Orban, va fi stopat.

Ungaria ar avea dreptul la un total de 21,7 miliarde de euro în actuala perioadă bugetară, din 2021 până în 2027.

Forintul maghiar a slăbit ca urmare a anunțurilor de pierder a fondurilor UE

Ca urmare, forintul maghiar și obligațiunile au slăbit miercuri, după ce presa locală a raportat că Comisia Europeană ar putea propune să fie impuse sancțiuni financiare Ungariei. Nu în ultimul rând, Budapesta a promis că va înființa o agenție anticorupție și a spus în mod repetat că speră să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul, scrie romaniatv.net.