Rețetă cozonac chef Cătălin Scărlătescu. Cum își răsfață familia de Crăciun cunoscutul chef. Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din România, iar reţetele sale sunt extrem de apreciate.
Chef Cătălin Scărlătescu și-a dezvăluit rețeta de cozonac. Este foarte simplă
De sărbători, celebrul chef Cătălin Scărlătescu obișnuiește să prepare o rețetă de cozonac foarte de simplă, iar de data aceasta a dezvăluit și mici secrete pentru un gust delcios, scrie romaniatv.net.
De Crăciun, celebrul chef propune un cozonac plin de umplutură și îmbrăcat în ciocolată. Ingredientele speciale sunt ciocolata belgiană, fructele confiate și fisticul. marele secret este că ingredientele trebuie scoase din frigider cu ceva timp înainte de a începe să facem cozonacul, pentru ca acestea să aibă toate aceeșai temperatură.
Ingrediente pentru trei cozonaci
-Pentru aluat: 1 kg făină, 250 g zahăr, 5 gălbenușuri, 50 g drojdie proaspătă, 450 ml lapte, 300 g unt (82% grăsime), 30 g coajă confiată de portocală, 1 ligură coajă rasă de lămâie bio, 1 praf de sare.
-Pentru umplutură: 400 g nuci măcinate, 200 g rahat, 150 g ciocolată belgiană, 1 ou, pentru uns.
-Pentru glazură: 300 g ciocolată belgiană, 200 g fructe confiate (cireșe, ananas, caise, merișoare etc), 50 g fistic nesărat opțional.
Mod de preparare cozonac chef Cătălin Scărlătescu
Se încălzesc 100 ml de lapte, se adaugă drojdia fărâmițată și trei linguri cu făină, se amestecă, apoi se lasă maiaua să crească într-un loc cald, până ce își dublează volumul.
Gălbenușurile se mixează cu praful de sare și se pun deoparte. Restul de lapte se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amestecă până se dizolvă.
Cum trebuie să fie aluatul după ce a fost frământat
Făina se pune într-un bol larg și se adaugă gălbenușurile și laptele călduț, apoi se amestecă. Se pune maiaua, untul topit și răcit, portocala confiată tăiată mărunt, coaja rasă de lămâie și se omogenizează.
Se frământă bine, până când se obține un aluat omogen, consistent și elastic. Se punce într-un vas curat, acoperit cu folie alimentară și se lasă la dospit până când își dublează volumul.
Aluatul se împarte în 6 bile egale
Între timp, se prepară umplutura. Se topeşte ciocolata belgiană și se lasă la răcorit, se adaugă nucile măcinate, rahatul tăiat cubulețe și, eventual, se pot adăuga stafide. Aluatul se împarte în 6 bile egale.
Se ia o bucată de aluat, se întinde o foaie, se pune 1/6 din cantitatea de cremă, apoi se rulează. Se procedează la fel cu restul ingredientelor. Rulourile se împletesc câte două, apoi se aşează în tăvi speciale de cozonac. Se ung cozonacii cu ou bătut și se ţin din nou la dospit, aproximativ 50-60 de minute.
La ce temperatură coace chef Cătălin Scărlătescu cozonacii
Când au crescut, se dau cozonacii la cuptorul preîncălzit la 160 °C și se coc pentru 45-60 de minute. Se scot şi se lasă la răcit! Se topeşte ciocolata pe baie de aburi, apoi se lasă la răcorit.
Se unge fiecare cozonac cu o treime din cantitatea de ciocolată topită, apoi se presar fructele confiate tăiate mărunt și fisticul zdrobit. Nu ne rămâne decât să vă urăm POFTĂ BUNĂ!!!