Reteta de caltabos traditional
Reteta de caltabos traditional

Care este secretul celui mai bun caltaboș. Ingredientul neștiut a fost dezvăluit de cele mai pricepute gospodine. Fie că taie porcul sau nu, românii nu concep Crăciunul fără o bucțică de caltaboș.

Rețetă de caltaboș. Cum se face fraged și delicios

Deși pare o rețetă simplă, care se face din organe, carne, orez și ceapă, plus ceva condimente, nu este chiar așa, scrie playtech.ro.

Gospodinele pricepute au secrete care face ca produsul final să fie unul delicios. În plus, mai au și un ingredient care cu siguranță va face diferența.

Ingrediente necesare pentru caltaboș delicios

-1 kg carne de porc pentru tocat
-1 ceapă
-1 ceasca mică orez
-sare
-piper
-2-3 linguri ulei
-1 lămâie (acesta fiind ingredientul secret folosit de cele mai pricepute gospodine)
-200 ml suc de roşii
-1 lingura pastă de roşii
-100 ml vin alb
-1 metru maţe groase de porc.

Mod de preparare caltaboș tradițional delicios

Se spală toată carnea, se curăță de pielițe și și se taie în bucăți. Se toacă împreună cu ceapa tăiată în sferturi și se omogenizează cu orezul spălat. Peste compoziție se adaugă 2-3 linguri de suc de roșii, 2-3 linguri de apă călduță, sare și piper după gust.

Apoi, se amestecă bine, până ce se obține o compoziție omogenă. Se trece compoziția prin mașina de tocat, la care s-a montat pâlnia pentru cârnați, și se umplu mațele bine curățate și păstrate la rece, în apă cu sare și oțet.

Leagă bine capetele caltaboșului

Pasul următor constă în legarea capetelor. După ce tot procesul este îndeplinit, rămâne doar  ca deliciile să fie prăjite în ulei, la foc mic, pentru a fi pătrunse, pe ambele părți.

Se adaugă sucul de roșii și pasta de roșii diluată cu vin și se fierb vreo 50-60 de minute. La caltaboș se adaugă lămâia tăiată felii, se condimentează cu sare și piper și se mai lasă pe foc timp de 10 minute. Caltaboșii se servesc calzi, cu sos, sau reci, fără sos.

Pont. Cum se curăță mațele de caltaboș

Pentru această operațiune ai nevoie de o pâlnie, multă apă, mănuși de cauciu și o mască, în caz că ai o sensibilitate la mirosuri nu tocmai des întâlnite. Vei avea nevoie și de 2-3 litri de oțet, făină de mălai și sare, dar și bicarbonat de sodiu.

Apoi, se scot mațele într-un lighean mare și se spală unul câte unul. Urmează și răzuirea lor cu muchia unui cuțit. Se pun mațele într-un vas mare, se adaugă sare grunjoasă și se freacă bine, timp de 20-30 de minute.

Se clătesc, apoi se repetă de 2-3 ori acest proces. Pentru albirea mațelor se poate pune și un plic de bicarbonat de sodiu stins cu jumătate de pahar de oțet. Se freacă bine timp de 20 de minute, apoi se clătesc și se mai repetă o dată procedura. După acest pont, vă dorim POFTĂ BUNĂ!!!