Se dau ajutoare financiare pentru repararea locuintei
Se dau ajutoare financiare pentru repararea locuintei

Sunt vești bune pentru o mare parte dintre români. Foarte mulți dintre români au probleme cu acoperișul, cu igrasia sau cu alte defete ale locuințelor și nu iau măsuri pentru că nu au banii necesari. Se dau câte 4000 de lei de la stat pentru repararea casei. De când vor putea fi accesate aceste ajutoare.

Se dau câte 4000 de lei pentru fiecare familie. La ce vor fi folosiți acești bani și cine beneficiază

Se dau bani europeni pentru familiile care nu își permit să își repare locuințele. Conform autorităților, peste 220.000 de români s-ar putea număra printre beneficiarii acestui ajutor.

Oficialitățile au anunțat că noile vouchere vor ajunge la persoanele care nu pot munci, bătrânii fără sprijin și la familiile care au mai mult de cinci copii. Măsura se va aplica din 2023, însă până atunci trebuie aprobată și de Comisia Europeană.

Voucherele de 4000 de lei vor putea fi folosite si pentru cumpararea de electrocasnice
Voucherele de 4000 de lei vor putea fi folosite si pentru cumpararea de electrocasnice

La ce vor mai putea fi folosite voucherele de 4000 de lei

Banii europeni vor putea fi folosiți și pentru altele, nu numai pentru repararea casei. Vor putea fi cheltuiți și pentru schimbarea aparatelor electrocasnice vechi, adică a frigiderului, a mașinii de spălat, precum și a aragazului.

Măsura se va aplica de la anul, dar, până atunci, autoritățile trebuie să obțină aprobarea Comisiei Europeane pentru alocarea acestor fonduri.

Anunțul ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene

„4.000 de lei este limita maximă pentru ceea ce înseamnă voucherul de locuire și pentru repararea locuinței. De asemenea, 4.000 de lei este pentru ceea ce înseamnă aparatele electrocasnice. Deci sunt 2 vouchere cu valori separate.

Beneficiarii sunt persoane și familii aflate în situație de deprivare materială și financiară, adică cu o situație financiară și materială precară.

Discuțiile pe care le avem în acest moment cu Comisia Europeană sunt în limita plafonului pentru pensie socială, respectiv 1.000 de lei de această dată și așteptăm să definitivăm acest negocieri cu Comisia Europeană ca să putem comunica oficial”, a anunțat ministrul Investițiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

600 de milioane de euro sunt dedicați pentru vouchere pentru repararea locuinței

Pentru a putea acorda aceste ajutoare, care ar urma să fie distribuite din prima jumătate a anului 2023, statul vrea să obțină 600 de milioane de euro de la Comisia Europeană.

„Cert este că noi aceste vouchere le derulăm prin intermediul centrelor comunitare care urmează a fi funcționale la nivelul autorităților locale din mediul rural. Sunt peste 2.200 de astfel de centre, iar populația beneficiară sau numărul de beneficiari pe care îi avem luați în considerare este de 220.000.

Practic, aceștia sunt numărul de beneficiari estimați. Valoarea bugetului alocat este de 600 de milioane de euro însă pachetul de servicii pe care noi îl asigurăm este unul integrat, atât pentru servicii de reintegrare socială, cât și componenta de voucher de reziliență socială și cel de reparare a locuințelor, pe locuințele pe care le-am menționat.

Este un element de noutate și pentru noi și încercăm prin această modalitate de vouchere integrate să sprijinim pe cei care sunt nevoi și să-i putem ajuta”, a mai anunțat Marcel Boloș.