Ce se intampla cand murim, de fapt
Ce se intampla cand murim, de fapt

Ce se întâmplă când murim este întrebarea oricărui om. Ce spun oamenii care au murit. De acum nu te vei mai teme deloc când vei afla ce se întâmplă în momentul morții. Oamenii de știință au spus ce se întâmplă după ce au studiat problema îndeaproape.

Ce se întâmplăcând omul moare. Senzația este incredibilă

Cercetătorii de la universităţile Western din Canada şi Liege din Belgia au descoperit că moartea este o experienţă euforică, conform datelor dintr-un studiu care a analizat situaţiile unor persoane care au fost la un pas de moarte şi readuse la viață prin resuscitare, potrivit dailystar.co.uk.

Persoanele care au murit, după resuscitare, s-au reîntors cu gânduri pozitive legate de momentele experienţei pe care au avut-o. Cercetătorii au folosit un program de inteligenţă artificială care a analizat 158 de mărturii ale celor care au fost la un pas de moarte.

Oamenii de stiinta au deslusit misterul mortii
Oamenii de stiinta au deslusit misterul mortii

Moartea, descrisă în cuvinte pozitive

Experţii au descoperit că mult mai des sunt utilizate cuvintele pozitive decât cele negative de către cei care au descris întâlnirea cu „lumea cealaltă”. Tehnica folosită este mult mai eficientă decât un chestionar standard în care oamenii sunt întrebaţi cum a fost experienţa lor legată de moarte.

Universitatea Western din Canada şi Universitatea din Liege, Belgia au prezentat rezultatele care arată că oamenii reacţionează într-un mod surprinzător de pozitiv la moarte.

Ce cuvinte folosesc persoanele care se întorc din morți

Studiul a fost publicat în jurnalul PLOS ONE, iar analiza a indicat că persoanele au folosit cuvinte precum „lumină” mai des decât cuvinte ca „teamă” şi „mort”.

„Indiferent de circumstanţele în care s-a produs, experienţa la un pas de moarte este în general una extrem de plăcută şi poate avea un impact puternic în sensul în care îţi poate schimba percepţia despre viaţă, setul de valori şi atitudinea faţă de moarte”, a conchis studiul.

Ce au mai spus cei readuși la viață

Temele cele mai întâlnite într-o asemenea experienţă au fost „lumină, întuneric, tunel, descrierea scenelor, experienţă extracorporală, conştienţa morţii, percepţia timpului”. De asemenea, iubirea a fost un sentiment major în timpul acestor experienţe.

„Un număr semnificativ al acestor persoane îşi amintesc că au simţit iubire necondiţionată atunci când s-au îndreptat către lumină şi/sau atunci când au întâlnit o prezenţă sau o entitate mistică.

Iubirea pare să fie sentimentul cel mai des întâlnit în timpul experienţei şi iar impactul emoţional se menţine multă vreme”, arată cercetarea.

Un paramedic a fost mort timp de 11 minute

Paramedicul Adam Tapp a descris experienţa pe care a avut-o, atunci când a fost într-o astfel de situaţie. El a fost mort timp de 11 minute după ce s-a electrocutat în timp ce lucra cu o maşină de prelucrare a lemnului.

„A fost ca şi cum abia ce m-aş fi trezit din somn într-un loc în care am fost dintotdeauna şi nu era nicio teamă, ci doar sentimente de mulţumire şi fericire complete”, a explicat paramedicul.

Experienţa sa a fost similară cu rezultatele studiului, o viziune euforică dată de sentimente de iubire şi dragoste.