S-a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin
S-a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

S-a cerut arestarea lui Vladimir Putin. Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis deja un mandat de arestare pe numele președintelui Rusiei. De ce se face vinovat președintele rus, vedeți în rândurile de mai jos.

Haga a cerut arestarea lui Vladimir Putin. Când ar putea avea loc acesta

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, în contextul războiului din Ucraina.

Magistrații instituției au stabilit că șeful de la Kremlin trebuie anchetat pentru crime de război, anunță presa internațională.

Rusia nu recunoaste mandatul de arestare al presedintelui sau
Rusia nu recunoaste mandatul de arestare al presedintelui sau

Comunicatul CPI

„Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară a II-a Curții Penale Internaționale (CPI) a emis mandate de arestare pe numele a două persoane în contextul situației din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin și doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova”, anunță pe site-ul propriu CPI.

„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război vizând deportare ilegală a populației (copii) și pentru cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă (…) Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat începând, cel puțin, din data de 24 februarie 2022.

De ce se vrea arestarea lui Vladimir Putin

Există motive rezonabile de a crede că dl. Putin poartă o răspundere penală individuală pentru crimele menționate anterior, (i) pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin intermediul altora (…) pentru că nu a exercitat un control corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele sau au permis comiterea acestora și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv”, mai arată CPI.

Ce anunță Rusia despre mandatul de arestare al lui Vladimir Putin

De patea cealaltă, Kremlinul a anunțat că nu recunoaște jurisdicția Curții Penale de la Haga. „Nu recunoaștem această Curte, nu recunoaștem jurisdicția acestei Curți. Așa ne raportăm la această chestiune”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

În plus, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a spus că: „Deciziile Curții Penale Internaționale (CPI) nu au niciun sens pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”.

Când ar putea fi încătușat Vladimir Putin

Vladimir Putin ar putea să fie arestat în august 2023, atunci când are programată o vizită în Africa de Sud. El ar urma să participe la summitul BRICS de la Durban, Africa de Sud, în august 2023.

Africa de Sud se regăsește printre cele 118 țări care au ratificat Statutul de la Roma al CPI și, prin urmare, ar avea datoria legală de a pune în aplicare mandatul de arestare.

Însă, trebuie precizat faptul că Africa de Sud este un stat prieten al Rusiei, în cadrul BRICS.