A murit legenda muzicii populare din Romania
A murit legenda muzicii populare din Romania

A murit legenda folclorului românesc. Avea 83 de ani. Este vorba despre cunoscutul cântăreț de muzică populară Tiberiu Ceia. Anunţul a fost făcut de colegii săi de la TVR Timişoara, unde de câțiva ani prezenta o emisiune de muzică populară.

A murit Tiberiu Ceia, cel mai mare cântăreț de muzică populară din Banat. Avea 83 de ani

A murit Tiberiu Ceia, marele cântăreț de muzică populară. Anunțul trist a fost făcut de foștii săi colegi.

„Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristeţea de a fi pierdut un om şi un artist excepţional nu va umbri bucuria şi şansa de a-l fi avut aproape ani mulţi. Marii artişti trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generaţii, de drag şi de dor. Drum luminat, dragă Tibi!”, a postat miercuri seară, pe pagina de Facebook, TVR Timişoara.

A murit Tiberiu Ceia
A murit Tiberiu Ceia

Tiberiu Ceia provenea dintr-o familie de oameni talentați

Tiberiu Ceia s-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timişoara. Primele cântece le-a auzit în casa de la mama sa venită din Bihor şi de la tatăl sau de la Oraviţa.

Talentul l-a moştenit de la ambii părinţi, dar şi de la bunici. Bunicul din partea mamei avea un glas superb, iar cel din partea tatălui era corist şi cânta în fanfara Vărădiei de lângă Oraviţa.

Tiberiu Ceia cântă de la 5 ani

Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu, în timp ce acestea erau difuzate la Radio.

Tot cinci ani avea când, la Gradina Capitol din Timişoara, Tiberiu Ceia a cântat „Cruce albă de mesteacăn”, cântec învăţat de la tatăl său. Debutul oficial a avut loc în anul 1967, pe scena Operei din Timişoara.

Tiberiu Ceia, profesor de meserie

După absolvirea Liceului C.D. Loga din Timişoara, a urmat Şcoala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timişoara, unde visul sau era să termine Facultatea de Filologie.

În 1967 a devenit profesor de limba şi literatura română, şi tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanţă”, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi a devenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai.

A renunțat la catedră pentru scenă

La meseria de profesor a renunţat după 12 ani, timp în care a fost profesor şi la gimnaziu, şi la liceu. În perioada aceea începuse să fie chemat la spectacole.

În 1978 a plecat definitiv din învăţământ. A ales scena concertând alături de ansamblul Doina Oltului sub îndrumarea directorului Gheorghe Stan. Au urmat o serie de colaborări cu majoritatea orchestrelor din ţară.

Tiberiu Ceiua, un artist desăvârșit

Tiberiu Ceia şi-a iubit munca, concepţia, creaţia. A fost director de şcoală, director de Ansamblu artistic, redactor şef, apoi director la Studioul TVR Timişoara.

A rămas la TVR Timişoara în postura de realizator al emisiunii „Cântecul de acasă”, pe canalul 3 al TVR, împreună cu tânăra sa colaboratoare Felicia Stoian şi mai tânărul Ioan Popa.