Ce nu se face in Vinerea Mare, ziua rastignirii lui Iisus Hristos
Ce nu se face in Vinerea Mare, ziua rastignirii lui Iisus Hristos

Ce nu se face în Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor. Acesta este ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă și vine șa pachet cu o mulțime de obiceiuri, tradiții, superstiții. Așadar, de la ce trebuie să te abți în această zi.

Ce se face în Vinerea Mare pentru a avea noroc tot anul. Ce să nu faci

În Vinerea Mare nu trebuie să muncești, arată superstițiile din bătrâni. Se crede că orice activitate vei face în Vinerea Neagră nu va ieși bine și o să ai parte de un an sec, fără prea multe oportunități.

De asemenea, în această zi importantă nu este bine să speli, să coși, să gătești sau să faci alte treburi casnice.

In Vinerea Neagra se tamaie casa
In Vinerea Neagra se tamaie casa

De ce nu se spală în Vinerea Mare

Se spune că cei care spală rufe astăzi, de Paște vor împărți celor dragi lături. Biserica Ortodoxă spune că este un mare păcat să speli în Vinerea Mare. Se crede că este lipsă de respect față de sacrificiul suprem făcut de Mântuitorul Iisus Hristos.

O altă superstiție arată că nu este bine să înroiești ouăle în Vinerea Neagră. Ele se vopsesc în Joia Mare, iar dacă nu ai făcut-o în această zi, ouăle mai pot fi înroșite doar în Sâmbăta Mare, adică pe 15 aprilie 2023.

În Vinerea Neagră nu se sacrifică animale

În plus, un alt lucru care este interzis pe 14 aprilie este să sacrifici animale și păsări. De asemenea, nu e bine să mănânci urzici pentru că Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu aceste plante.

Nici oțetul nu este un aliment pe care ai voie să-l consumi în Vinerea Mare pentru că buzele lui Iisus Hristos au fost udate cu acest produs când a cerut apă.

Nu este bine să te tunzi în Vinerea Mare

Nici să te tunzi nu este bine în Vinerea Mare. În cazul în care nu se ține cont de aceste lucruri, tradiția spune că e pericol de primejdii și boli.

În Vinerea Mare, femeile nu umplu bors în acestă zi pentru că altfel se spune că se va scalda Necuratul în el.

O altă supersiție arată că în case nu se coace pâine sau altceva, ca să nu se ardă mâinile Maicii Domnului. Interzis este și că coși pe 14 aprilie 2023, în caz contrar se spune că există risc de orbire.

Ce trebuie să faci în Vinerea Mare

În Vinerea Mare este bine să afumi casa cu tămâie, în timp ce o înconjori de trei ori, în zorii zilei. Se spune că așa gânganiile și dihaniile nu se apropie de casă și de pomi.

Tot în ultima vineri din Săptămâna Patimilor, copiii trebuie să adune flori de pe câmp și să le ducă la biserică.

În Vinerea Mare se ține post negru

În Vinerea Mare este bine să ținem post negru, acest gest reprezentând jertfa pe care oamenii o aduc lui Iisus Hristos pentru mântuire. Un post adevărat constă în abținerea de la orice rău.

Postul negru începe de la ora 18 din Joia Mare şi ţine până în ziua de post, adică vineri, ora 24:00. Cu toate acestea, cine nu poate să ţină postul toată ziua, îl poate încheia mai repede. Sunt câteva momente cheie în care enoriaşii pot termina postul:

-ora 15, când Iisus Hristos și-a încredințat sufletul Tatălui Ceresc;
-ora 18, când a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat;
-ora 21, când s-a aşezat piatra pe mormânt.