Traditii si obiceiuri de Sanziene 2023
Traditii si obiceiuri de Sanziene 2023

Ce să nu faci de Sânziene 2023. O să fie rău dacă nu respecți tradițiile. Credincioșii ortodocși celebrează în fiecare an, pe data de 24 iunie, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Ce se face în noaptea de Sânziene. Așa își află tinerele ursitul

Credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri pe 23 și 24 iunie, cu ocazia Sprbătorii Sânzienelor.

În noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), fetele obișnuiesc să pună sub pernă flori, în speranţa că astfel îşi vor visa alesul.

În această noapte se deschid cerurile

Tot în această seară se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo intră în contact cu lumea pământeană.

Cu această ocazie, în foarte multe zone din ţară, se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene. De precizat că, pe data de 24 iunie mai este sărbătorită Ziua Iei.

Imaginaţia populară întruchipează Sânzienele ca pe nişte fete foarte frumoase, care trăiesc îndeobşte prin păduri sau pe câmpii, fiind reprezentate cel mai adesea dansând.

Sânzienele, zâne ale câmpului

”Ele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc”, spune etnologul Marcel Lutic.

Ce să nu faci de Sânziene

Ziua de 24 iunie, de Sânziene, este considerată sfântă: nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază.

În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. Oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casele, ogoarele, grajdurile. Spre dimineaţă, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.

Ce se face în noaptea de Sânziene

Femeile căsătorite își înfăşoară cu sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului. De asemenea, atât fetele, cât şi femeile, îşi pun în păr sau în sân floarea, pentru a a arăta astfel cât sunt de frumoase.

Fetele trebuie să arunce o cunună de sânziene pe acoperişul casei. Dacă aceasta rămâne pe acoperiş, fata se va mărita în acl an. De asemenea, de câte ori va pica cununa de pe casă atâția ani va mai avea fata până se va căsători.

Cununa este apoi aruncată vitelor. Ce vită o va mânca așa va fi alesul fetei, tânăr sau bătrăn.

Ce se întâmplă dacă culegi floarea albă de sânziene

În noaptea de Sânziene răsare şi floarea albă de ferigă. Aceasta aduce noroc celui care o va culege.

În medicina populară, sânziana este folosită pentru foarte multe boli, însă trebuie culeasă în zorii zilei. Se spune că pusă în apa de baie întărește copiii slabi şi sensibili, acest procedeu fiind folosit şi pentru tratarea frigurilor. Nu în ultimul rând, roua căzută pe flori în noaptea de sânziene vindecă bolile de ochi şi piele.