Ce mancau batranii din azilele groazei
Ce mancau batranii din azilele groazei

Apar în continuare detalii groaznice din scandalul Azilelor groazei. Bătrânii care erau ținuți acolo erau obligați să trăiască cu o mâncare pe care nu ar mânca-o niciun animal. Vă prezentăm un meniu în azilele groazei: ”Ciorbă lungită cu apă şi margarină”.

Cum arată meniul din azilele groazei. Cum supraviețuiau bătrânii

În urma controalelor efectuate la azilele groazei, au ieșit la iveală informații terifiante cu privire la modul cum erau tratați bătrânii internați în aceste stabilimente.

Potrivit informațiilor transmise de un infirmier care a lucrat sub acoperire pentru DIICOT, s-a aflat ce primeau la masă persoanele internate în centrele din Voluntari și Afumați. Aceștia erau hrăniți cu ciorbă chioară, care nu avea nicun gust, pâine cu margarină și câte o felie de parizer.

Batrani ajunsi la spital din azilele groazei erau in stari deplorabile
Batrani ajunsi la spital din azilele groazei erau in stari deplorabile

Azilele primeau și bani de la stat pentru îngrijirea bătrânilor

Asta în condițiile în care grupul coordonat de Ștefan Godei a primit peste 3.700.000 de lei din banii publici pentru a-i îngriji pe oamenii respecitbi, în cei aproape doi ani de când avea azilele.

De asemenea, de curând, datorită informațiilor furnizate de infirmierul infiltrat de DIICOT în căminele conduse de Ștefan Godei și Cristina Dumitru, s-a aflat cum arăta meniul zilnic în azilele groazei.

Suma alocată zilnic pentru hrană de către stat era de 22 de lei, însă cei internați în azilele groazei, oameni în vârstă sau cu dizabilități, primeau nu doar mâncare puțină, ci și de slabă calitate, se arată în referatul cu propunerile de arestare făcut de procurorii DIICOT, notează Libertatea.

Bătrânii au ajuns la spital în stare gravă

În plus, cadrele medicale de la Spitalele de Urgență Floreasca și Gerota au dezvăluit că sunt șocate de starea în care au fost aduși pacienții găsiți la cele 3 azile din județul Ilfov.

”Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….’, a declarat pentru Libertatea un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca.

Meniu în azilele groazei. Ce mâncau pacienții dimineața, la prânz și seara

Potrivit informațiilor, meniul în azilele groazei era foarte sărac, bazat pe margarină și zacuscă, în timp ce ciorba era lungită cu apă și nici măcar ceaiul nu era de ajuns.

Omul infiltrat de DIICOT a dat exemplul unei zile. A fost de fță când s-a pregătit masa. Aceasta consta în 28 de mere ofilite, câte unul pentru fiecare pacient, 4 felii de pâine cu margarină și zacuscă, dintre care una avea o felie de drob, iar a 5-a felie de pâine era goală, pe fiecare farfurie. Era pregătită și o oală de ceai, de aproximativ 10 litri, care conținea 7 pliculețe de ceai.

Cina dintr-o seară era compusă din 28 de ouă fierte și 75 de crenvurști (ARO), câte doi și jumătate pentru fiecare dintre pacienț. Micul dejun arăta astfel în azilul groazei: o felie de pâine cu margarină ARO, două felii de pâine cu zacuscă.

Ca să vă dați seama de nesimțirea celor care aveau grijă de bătrâni, la 28 de persoane s-au folosit 4 borcane de zacuscă.