Toamna este anotimpul în care tarabele din piețe abundă de fructe și legume care de care mai bune pentru sănătatea omului. Așadar, astăzi vă dezvăluim ce legumă să mâncăm acum pentru o sănătate de fier. Mihaela Bilic: ”E hrănitoare și…”.
Mihaela Bilic a spus ce legumă să mâncăm iarna pentru o sănătate de fier
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a spus că una dintre cele mai sănătoase legume din sezonul rece este sfecla roșie. Cunoscuta nutriționistă spune că avem toate motivele să o consumăm în cantități mari pentru că are o mulțime beneficii pentru sănătatea organismului nostru.
Astfel, Mihaela Bilic a explicat că, în afara faptului că ne ajută să ne menținem sănătoși, consumul de sfeclă ajută foarte mult și la siluetă.

”Sfecla roșie este ingredientul principal din faimosul borș rusesc și a devenit celebră in anii ‘50 pentru efectul detox și anticancer. Condamnată pe nedrept că ar conține mult zahăr, sfecla roșie are doar 47cal/100g și este prietena siluetei. Cu indice glicemic scăzut și un conținut de glucide de 8,5%, sfecla e hrănitoare și poate fi consumată și de persoanele cu diabet.
Citește și: Zacuscă de fasole, deliciul neștiut
Aportul mare de fibre o recomandă pentru cei cu probleme de constipație, stimulează tranzitul intestinal și reduce absorbția colesterolului din alimente. O singură avertizare: dacă aveți predispoziție la gută sau calculi renali, evitați excesul de sfeclă, conține mulți oxalați”, a scris Mihaela Bilic pe propria rețea socială.
Proprietățile sfeclei roșii
În plus, nutriționistul a enumerat câteva dintre proprietățile și nutrienții pe care sfecla îi conține. Persoanele care vor un aport mare de vitamina C o pot consuma. De asemenea, este foarte bună și pentru reglarea tensiunii arteriale, dar și pentru funcționarea optimă a ficatului, rinichilor și a recuperării după anumite boli cronice.
”Care sunt beneficiile pe care le avem din consumul regulat de sfeclă? O putem ridica la rangul de aliment antianemic pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu calciu magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, zinc și seleniu cu rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli.
Sfecla roșie reduce tensiunea
Sfecla este o sursă importantă de nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. 120ml suc de sfeclă reduce tensiunea cu 10mm Hg. Același pahar cu suc de sfeclă crește cu 20% performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort.
Citește și: Alimentul minune care te scapă de kilogramele în plus
Pigmenții care dau culoarea roșu violet îi conferă proprietăți antitumorale antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit ca energizant în recuperarea după boli”, a mai scris medicul nutriționist Mihaela Bilic.