Pensiile cresc cu 40% în 2024. Sunt vești bune pentru 3 milioane de pensionari. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a explicat în detaliu cu cât vor creşte pensiile în anul viitor. Astfel, conform oficialului Guvernului, pensiile vor crește de două ori în 2024.
Anul 2024 aduce mărirea pensiilor cu 40%. Cine face anunțul
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a explicat şi în ce fel vor fi recalculate pensiile, astfel încât acestea vor creşte în luna septembrie 2024 cu aproximativ 40%, în funcţie de punctajul fiecărui pensionar.
”În 2024, pensiile românilor vor crește de două ori. Prima data de la 1 ianuarie, cu 13,8%. Valoarea punctului de pensie va creste de la 1782 de lei, la 2032 de lei de la 1 ianuarie. Este o forma de echitate pentru fiecare român.
A doua parte va fi recalcularea pensiilor și aplicarea acesteia începând cu 1 septembrie. Atunci se vor primi noile taloane de pensie, cu pensiile recalculate. Atunci vorbim despre o creștere de 40% în medie. E important să se știe că niciun român nu va avea pensia mai mică și aproximativ 3 milioane de români vor avea pensiile crescute”, a spus Simona Bucura-Oprescu, potrivit ROMANIATV.NET.

Citește și: Cine a crescut pensiile mai mult. PSD sau PNL?
Mai întâi se face indexarea pensiilor cu rata inflației
În plus, ministrul Muncii a spus de ce aplică întâi indexarea cu rata inflaţiei a pensiilor, de la 1 ianuarie, şi abia apoi, până în septembrie, se face recalcularea lor.
”Aplicam majorarea de la 1 ianuarie pentru că respectăm legea. Anul viitor nu facem altceva decât să aducem românilor ceea ce merită încă de la 1 ianuarie”, a mai declarat Simona Bucura.
Creșterile pensiilor sunt sustenabile
De asemenea, aceasta susţine că în cadrul Guvernului au fost făcute calculele necesare, iar creşterile de pensii sunt sustenabile.
”Am fost foarte chibzuiți și foarte atenți la sustenabilitate. Toate calculele au fost făcute cu partenerii noștri de la Banca Mondială și în acord cu reformele agreate cu Uniunea Europeană.
În acest moment, colegii din Casa Națională de Pensii și cei din casele regionale sunt ocupați cu digitalizarea dosarelor, care este gata în proporție de 90%. Apoi vom realiza softul pentru recalculare, conform legii, apoi de la 1 septembrie vor fi puse în plată.
Citește și: Klaus Iohannis a spus cu cât ar trebui să crească pensiile
Împreună cu colegii de la Ministerul Finanțelor s-au făcut deja aceste evaluări. În acest moment avem un impact bugetar de 9,6 miliarde de lei lunar, apoi, începând cu 1 ianuarie vom avea un impact de 13,2 miliarde. Nu suntem concentrați doar pe cât din PIB reprezintă această anvelopă, dar pensionarii trebuie să știe că suntem chibzuiți, astfel încât acest proces să fie sustenabil”, a mai spus Simona Bucura, conform sursei citate mai sus.