Calciul este un mineral esenţial pentru buna funcţionare a corpului. Furnizează energie inimii, muşchilor, nervilor, dar şi sângelui. Dacă această substanţă lipseşte din corp, organismul nostru are de suferit.
La ce alimente trebuie să ai grijă. Acestea îți alungă calciul din organsim
Lipsa calciului din organism poate aduce palpitaţii, stări de leşin, insomnii și chiar pierderi de memorie, iar acestea sunt doar câteva dintre semnele pe care corpul ni le transmite pentru a ne avertiza că nu avem suficient calciu.
Doza zilnică de calciu, 800-1.200 mg, asigură nu doar buna funcţionare a organismului, ci ajută şi la menţinerea greutăţii şi îmbunătăţeste starea de sănătate.
Pentru a atinge doza zilnică recomandată de calciu trebuie să consumăm anumite alimente. Laptele şi brânzeturile degresate, iaurtul cu conţinut scăzut de grăsimi, ouăle, soia, peştele de apă sărată (sardine, ton) sau somonul, susanul, alunele, nucile, migdalele, seminţele de floarea soarelui, fasolea uscată, conopidă, broccoli şi ţelină sunt bogate în calciu.
Citește și: Cum scapi în mod natural de balonare și constipație
Sarea te lasă fără calciu
Pe de altă parte, tot alimentele sunt vinovate pentru dispariția mieralului vital din organism, acesta fiind cele care care ne fură calciul din corp.
Consumul excesiv de sare poate duce la creşterea tensiunii arteriale şi la boli de inimă și, în plus, poate favoriza excreţia renală a calciului. Prin acest lucru, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei.
Carnea fură calciul din organism
Carnea este un alt aliment care ne fură calciul din organism. Astfel, atenţie sporită necesită şi consumul de carne, fiindcă aceasta conţine aminoacizi care, atunci când depăşim un aport de 100 g pe zi, se transformă în acid uric. Acesta se elimină din organism îbnsă cu tot cu calciul atât de necesar.
Un alt dușman al calciului pentru om este cafeaua al cărei consum este asociat cu un risc crescut de fracturi în unele studii observaţionale. Astfel, conform cercetătorilor, la fiecare ceaşcă de cafea pierdem până la 6 miligrame de calciu, iar dacă o bem zilnic riscăm mai mult decât cei care nu beau cafea să ajungem la osteoporoză. Efectul poate fi combătut prin consumul de alimente care conţin calciu și pe care le-am enumerat mai sus.
Alcoolul fură și el calciul din organism
Alcoolul este un alt dusman al calciului din organism. Alcoolul reduce absorbţia intestinală a calciului. În plus, inhibă enzimele din ficat care ajută la conversia vitaminei D în formă activă a acesteia, ceea ce înseamnă tot o reducere a absorbţiei de calciu.
Citește și: Alimentul minune care te scapă de kilogramele în plus
Nu în ultimul rând, calciul dispare din organism atunci când se consumă băuturi carbogazoase. Băuturile de tipul cola conţin fosfaţi, care pot deregla echilibrul calciului.
Un nivel ridicat de fosfor în organsim stimulează secreţia hormonului paratiroidian, care afectează echilibrul calciului din sânge, fiind necesară alungarea lui din oase.