Iarna in Romania, in acest weekend
Iarna in Romania, in acest weekend

Meteorlogii Administrației Naționale de Meteorologie anunță iarnă în toată regula în acest weekend. Experții în meteorologie anunță pentru zilele următoare ninsori, viscol și ger la munte.

Vine iarna în acest weekend. Anunțul ANM

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat schimbări drastice din punct de vedere climatologic, respectiv ninsori, viscol și ger, în weekendul următor.

Astfel, România va putea avea parte de primul episod de iarnă veritabilă din acest an, pentru că vremea devine rece, iar prognoza meteo anunţă lapoviţă şi chiar ninsori la munte din cauza unui ciclon care loveşte România.

Vine iarna in Romania?
Vine iarna in Romania?

Începând de mâine, 17 noiembrie 2023 o depresiune atmosferică va începe să afecteze țara noastră. La început, sunt așteptate ploi doar în jumătatea vestică a teritoriului, după care spre seară precipitațiile se vor extinde și în restul României, iar la munte vor predomina ninsorile.

„Pentru scurtă vreme, iarna va reveni în acest weekend. Deja avem strat consistent de zăpadă în masivele montane. La Călimani avem 22 de centimetri. Ninsorile vor continua la munte, în weekend. Vorbim și de o scădere a temperaturilor, ușor sub cele care ar fi normale în această perioadă. Vorbim de minime negative spre pragul de ger, minus 10 grade până la minus un grad Celsius”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, la Digi 24.

De asemenea, sâmbătă, ciclonul va ajunge în bazinul vestic al Mării Negre. Aportul suplimentar de umezeală din mare va duce la o intensificare a precipitațiilor în regiunile estice. În același timp, dinspre est va pătrunde o masă de aer rece, polar, iar temperaturile vor scădea tot mai mult spre seară.

Află și: Imagini de basm din Brașov. Zăpada avea peste un metru

Sunt șanse foarte mari ca în zonele mai înalte de relief din estul și centrul României ploile să se transforme încet-încet în lapoviță și ninsoare, în special pe parcursul nopții. Meteorologii ANM mai avertizează că fulgii de zăpadă își vor face apariția și la câmpie.

Vremea se va mai îmbunătăți duminică, însă, potrivit ANM, va fi rece pentru această perioadă a anului. Nu în ultimul rând, în unele zone, maximele nu vor depăși 1 – 3 grade Celsius, iar în județele din estul țării senzația de frig va fi accentuată de vântul care va sufla puternic.