Sah hai Mas, un fel principal din bucataria tiganeasca
Sah hai Mas, un fel principal din bucataria tiganeasca

Popor migrator la bază, romii au împrumutat din bucătăriile ţărilor prin care au trecut şi a celor în care s-au stabilit, reieșind astfel niște feluri de mâncare uimitoare. Astăzi vă vom prezenta o rețetă deliciosă țigănească. Cum se face Șah hai Mas, unul dintre felurile de bază ale bucătăriei țigănești.  

Mâncărurile tradiţionale ale țiganilor sunt simplu de făcut, foarte săţioase, sunt preparate cu ingrediente uşor de găsit pe câmp sau prin păduri. De regulă, bucătăria rromilor este alcătuită din feluri foarte condimentate şi destul de calorice pentru a-i sătura bine de tot pe cei care se aşează la masă.

Astzăi vă vom prezenta un fel principal din bucătăria șigănească-Șah hai Mas. Şah Hai Mas-ul se prepară din timpuri străvechi, din perioadele în care romii trăiau în corturi şi se mutau dintr-o localitate în alta.

Citește și: Ciulama de pui cu ciuperci, rețeta simplă

Pentru că nu aveau bucătării şi nu găteau foarte des, atunci când se opreau undeva făceau în ceaune preparatul extrem de consistent şi hrănitor din care, dacă mâncau o dată, se săturau pentru toată ziua.

Ingrediente Șah hai Mas pentru 6 persoane

-3 litri de apă
-un ciolan mare de porc
-două aripi mari de curcan
-un morcov
-o ceapă
-ghiveci de legume
-300 de grame de varză murată
-200 de grame de varză dulce
-150 de grame de orez
-sare, boia, piper verde, foi de dafin şi câteva crenguţe de cimbru, după gust.

Mod de preparare rețetă delicioasă țigănească Șah hai Mas

Pentru a obţine o porţie pentru 6 persoane se pun la fiert 3 litri de apă, iar după ce clocotește se adăugă un ciolan de porc mai mare şi două aripi de curcan sau de găină. Separat se călește timp de câteva minute o ceapă şi un morcov tăiate cubulețe.

Citește și: Tartă cu cocos. Cea mai simplă și delicioasă rețetă de post

În oala în care fierbe carnea adăugaţi apoi câteva linguri de ghiveci de legume și după ce a fiert carnea puneţi morcovul şi ceapa călită, plus 300 de grame de varză murată şi 200 de grame de varză dulce tăiată fideluţă.

La 10 minute după ce aţi pus varza adăugaţi 150 de grame de orez.  Totul se lasă pe foc până când toate legumele sunt bine fierte, iar lichidul din oală a scăzut considerabil.

Când totul a fiert bine se condimentează cu sare, boia, piper verde,  2-3 foi de dafin şi câteva crenguţe de cimbru, după gust. Vă dorim Poftă Bună!!!!