Ajutor mame-nou nascuti
Ajutor mame-nou nascuti

Se acordă un ajutor de 2000 de lei de la stat pentru o anumită categorie de români. Cine beneficiază de acest ajutor, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.

Se dau câte 2000 de lei acestor români. Cine benefciază de ajutor

Guvernul ajută categoriile de cupluri mamă-nou născut defavorizate, conform ordonanței de urgență aflată pe masa Executivului joi, 4 aprilie.

Această categorie beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile.

Prezentul proiect de act normativ stabilește măsuri de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru categoriile de cupluri mamă-nou-născut defavorizate, în corelare cu Prioritatea 10.

Citește și: Un nou fel de ajutor social pentru români

Ajutorarea persoanelor defavorizate (Sprijin pentru cele mai defavorizate persoane în cadrul obiectivului specific prevăzut la articolul 4 alineatul (1) litera (m) din Regulamentul FSE+ (ESO.4.13)) – Obiectivul specific: ESO4.13.

Reducerea deprivării materiale din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027.

Câte persoane vor primi ajutorul

Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 prevede o țintă estimativă de 15.000 de cupluri mamă-nou-născut/an proveniți din medii dezavantajate din punct de vedere socio-economic.

În raport cu această valoare, se estimează alocarea disponibilă – de 24.000.000,00 euro – este în măsură să acopere necesarul de finanțare pentru un număr estimat de 60.000 de cupluri mamă nou-născut din aceste categorii de grup țintă dezavantajate, până la finalul exercițiului financiar privind eligibilitatea cheltuielilor.

Cuplurile mamă – nou-născut, care beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic, şi care au calitatea de destinatari finali sunt:

”-mamele care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict.Prin excepție de la prevederile art. 3 alin.(1), în cazul decesului mamei, tichete sociale pe suport electronic pot fi acordate taților sau persoanelor cărora le este încredințat copilul. Categoriile de destinatari finali au fost stabiliți în concordanță cu prevederile Priorității 10 din cadrul PoIDS 2021 -2027.

-mame care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;

-mamele minore care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului;

-mamele care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, aflate temporar în situaţii de risc, mame aflate temporar în situații critice de viață, mame care nu dețin acte de identitate, mame minore, mame – cetățeni străini sau apatrizi provenite din zone de conflic, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;

-mamele care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, în baza Legii nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;

Citește și: Comisia Europeană ajută Tarom

-mamele cu dizabilităţi care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului”.

Tichetele sociale pe suport electronic sunt finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această măsură, respectiv în limita a 24.000.000 euro, în conformitate cu regulile de eligibilitate PoIDS 2021-2027.