Echipa din Liga 1 care ar putea să se desființeze
Echipa din Liga 1 care ar putea să se desființeze

Liga 1 ar putea rămâne fără o echipă care a câștigat campionatul! A acumulat datorii imense în ultima perioadă, iar patronul său tocmai ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. În plus, are probleme și cu mai mulți jucători care sunt cercetați pentru dopaj!

Echipa din Liga 1 care ar putea să se desființeze

După cum, probabil, v-ați dat seama, vorbim despre echipa Astra, care este la un pas de desființare! Campioana României în anul 2016, Astra a ajuns de nerecunoscut, atât pe teren, cât și privind la conturi. Datoriile s-au acumulat lună de lună, iar acum și patronul Ioan Niculae a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare de Curtea de Apel București. Este o pedeapsă majorată față de cea decisă de prima instanță, de 3 ani și 6 luni de închisoare. Niculae a fost acuzat de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Potrivit acuzațiilor din dosar, firma InterAgro, controlată de omul de afaceri, ar fi încheiat contracte fictive cu o altă societate, pentru a reduce masiv contribuțiile datorate bugetului de stat. Prejudiciul este calculat în acest caz la peste 11 milioane de lei.

Echipa din Liga 1 care ar putea să se desființeze
Echipa din Liga 1 care ar putea să se desființeze

Patronul la pușcărie, datorii cât casa și jucători cercetați pentru dopaj

Pe anul fiscal 2019, ultimul afişat pe site-ul Ministerului de Finanţe, Astra figurează cu o datorie uriașă, de aproximativ 78 de milioane de lei (16 milioane de euro), bani pe care trebuie să-i plătească în maximum un an. Echipa riscă să se desființeze însă în mai puțin de-atât.

Iată bilanţul Astrei pe anul fiscal 2019:

Datorii: 78.018.857 lei (16 milioane de euro) – datorii care trebuie plătite în maximum un an
Venituri totale: 14.374.786 lei (2,94 de milioane de euro)
Cheltuieli totale: 24.777.834 lei (5 milioane de euro)
Pierderi: 10.337.238 lei (2,1 milioane de euro)
De notat faptul că și în 2016, când Astra a câștigat campionatul, patronul ioan Nicule era tot după gratii. Atunci, clubul nu stătea la fel de prost ca acum, din punct de vedere financiar.

Interesant este că Astra a câştigat singurul titlu de campioană din istoria clubului într-o perioadă în care Ioan Niculae se afla în spatele gratiilor. Însă atunci, faţă de acum, situaţia financiară a clubului era mult mai bună. Î prezent, Astra se afă pe locul 13 în clasament și se bate pentru a scăpa de retrogradare. Alex Ioniţă, Kehinde Fatai şi Takayuki Seto sunt judecaţi de ANAD pentru dopaj şi sunt şanse mari să fie suspendaţi, iar clubul să fie exclus din Liga 1, dacă se dovedește că se știa de faptele jucătorilor.