Mai multi oameni din Rusia, infectati cu H5N1
Mai multi oameni din Rusia, infectati cu H5N1

Un nou virus ameninţă omenirea și deja s-au înregistrat primele cazuri. După pandemia COVID care a băgat în sperieți toată planeta, în Rusia s-au descoperit primele cazuri cu noul virus.

Un nou virus amenință omenirea. Au fost înregistrate primele cazuri în Rusia

Un nou virus ameninţă omenirea, iar primele cazuri au fost deja înregsitrate în Rusia. După pandemia COVID care speriat apamondul, virusul gripei aviare vine acum să facă victime.

Astfel, guvernul de la Kremlin a informat sâmbătă că şapte angajaţi ai unei unităţi de procesare a cărnii de pasăre din sudul ţării s-au infectat cu virusul gripei aviare, a declarat Anna Popova, şefa autorităţii sanitar-veterinare Rospotrebnadzor, potrivit TASS.

Virusul gripei aviare a aparut in Rusia
Virusul gripei aviare a aparut in Rusia

Rusia a raportat cazurile la OMS

Se pare că este primul caz de transmitere a gripei aviare la oameni de la păsări în Rusia, însă deocamdată nu sunt indicii că virusul se transmite de la om la om, a subliniat Anna Popova. Rusia a raportat cazurile la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a mai spus aceasta.

Pe de ală parte, ministrul Agriculturii din China a anunțat descoperirea unei tulpini foarte agresive de gripă aviară H5N1 în provincia Hunan.

Virusul face pobleme și în China

După coronavirus și pesta porcilor, în China s-a identificat și această tulpină periculoasă. Virusul gripei aviare H5N1 a ucis 4 500 de pui și de găini la o fermă din Shaoyang, un oraș din sud-vestul provinciei Hunan. Autoritățile au sacrificat alte aproape 18 000 de păsări din ferma respectivă și de la fermele din jur, în încercarea de a stopa răspândirea visurului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care pe 30 ianuarie 2020 a declarat ”urgență mondială” din cauza unui alt virus răspândit din China, coronavirusul, spune că acesta se poate transmite la om, dar mai greu. Rata mortalității la persoanele infectate este de 60%. Odată ajuns în organismul uman, H5N1 nu e însă de neglijat.

Gripa aviară a apărut prima dată în Italia

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea.

Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial.