Din nefericire, nici anul acesta nu vom avea un Paște normal
Din nefericire, nici anul acesta nu vom avea un Paște normal

Ne va lăsa covidul în pace anul acesta? Cum petrecem Paștele 2021 și 1 Mai? Ce spune un celebru medic din România despre petrecerea celor două mari sărbători, citiți un pic mai jos.

Cum vom petrece Paștele 2021, în contexul epidemiei de coronavirus

Ne va lăsa coronavirusul în pace anul acesta, de Paște 2021 și 1 Mai să petrecem în voie? Face lumină un celebru medic din România, care a luptat cu coronavirusul încă de la apariția lui.

Se pare că nu. Virgil Musta, medic în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara ne anunță că, din nefericire, nici în acest an nu vom putea face Paștele pe care ni-l dorim, ci va trebui să fie tot ceva restrâns, ca și cel de anul trecut, ca și Sărbătorile de iarnă.

Virgil Musta anunta ca vom face un Paste restrans si anul acesta
Virgil Musta anunta ca vom face un Paste restrans si anul acesta

Ne va lovi și al treilea val al pandemiei de coronavirus?

Sistemul este aglomerat la maximum. Tot ce pot să sper este să nu fim loviți de al treilea val al pandemiei, unul mai virulent decât cele precedente, având în vedere că vorbim despre tulpina britanică a virusului, una mult mai contagioasă.

Și așa, deja, sistemul medical românesc, este la limita superioară a aglomerării, sunt foarte multe cazuri, spitalele sunt pline, iar medicii și personalul medical este obosit.

Românii nu mai respectă regulile sanitare

Iar cauza creșterii este una evidentă: lumea nu mai respectă regulile ca înainte, ca acum un an, restricțiile sunt mult mai laxe. Lumea s-a obișnuit deja cu pericolul și uită că acest virus aduce multe cazuri grave, multe decese, drame reale și suferință extremă”, a spus Virgil Musta, potrivit wowbiz.ro.

Trebuie să respectăm măsurile de protecție împotriva coronavirusulu, a avertizat Virgil Musta.

Paștele 2021 ar trebui petrecut ca și Crăciunul, ca și cel de anul trecut, restrâns

De asemenea, Paștele 2021 ar trebui să fie petrecut la fel ca sărbătoarea de Crăciun 2020 pentru a fi cu toții protejați. ”Dacă nu vom respecta regulile de prevenție și, foarte important, dacă se va refuza vaccinarea, Paștele ar putea fi compromis. Vă spun sincer, eu cred că, acum, Paștele este, exclusiv, responsabilitatea noastră.

Dacă lucrurile merg așa, mă refer la creșterea infectărilor, mă tem că nu vom avea Sărbătorile pe care ni le dorim. Iar asta înseamnă că Paștele va fi, la fel ca și Crăciunul, unul în care familia extinsă nu se va putea vedea, măcar pentru a ne proteja unii pe ceilalți”, a adăugat Virgil Musta.

Când am putea reveni la viața de dinainte de pandemie

Pe de altă parte, românii și-ar putea capăta viațile de dinainte de pandemie spre finalul lui 2021, având în vedere că campania de vaccinare merge bine și dacă se respectă în continuare măsurile de protecție împotriva COVID, a declarat Raed Arafat.

Dacă campania de vaccinare merge foarte bine și sper să continue – avem o campanie care, comparativ cu alte țări, are succes și are un număr suficient de oameni vaccinați – dacă totul merge bine, este posibil ca pe la toamnă- iarnă să ne vedem că avem un număr suficient de vaccinați ca să întrerupem răspândirea. Dar avem și necunoscute: ce tulpini noi mai apar… Până acum, totul este ok, sub control.

Vor fi vaccinurile modificate pe parcurs?

Poate că va trebui să fie făcute anumite modificări la vaccin, poate mai trebuie făcute rapeluri. Acum oamenii de știință și de cercetare lucrează.

Eu cred, către sfârșitul anului am putea să ajungem la o situație mult mai bună decât a fost până acum, cu condiția celor două traiectorii: vaccinarea să continue și măsurile de protecție să continue până la momentul la care considerăm că suntem în siguranță să începem să relaxăm din aceste măsuri”, spunea Raed Arafat la TVR.