Vladimir Putin isi muta arme nucleare in Crimeea
Vladimir Putin isi muta arme nucleare in Crimeea

Se-ngroașă gluma. Vladimir Putin își transportă arme nucleare în Crimeea. Dezvăluirea a fost făcută de ministrul Apărării din Ucraina.

Rusia ar transporta arme nucleare în Crimeea. Cine a făcut dezvăluirea care cutremură omenirea

Se-ngroașă gluma după ce s-a aflat că Vladimir Putin își transportă duce nucleare în Crimeea, zonă anexată de către Rusia în anul 2014.

Andrii Teran, ministrul apărării din Ucraina a anunțat astăzi, 15 aprilie, la Bruxelles, că Rusia se pregăteşte pentru o posibilă depozitare de arme nucleare în Crimeea, zonă anexată în 2014, şi a avertizat că Vladimir Putin ar putea ataca Ucraina pentru a asigura astfel resurse de apă pentru peninsulă, relatează Reuters.

Rusia ar transporta în Crimeea bombe atomice
Rusia ar transporta în Crimeea bombe atomice

Ministrul Apărării din Ucraina a spus totul la Bruxelles

Ministrul Apărării din Ucraina a făcut aceste declaraţii înainte de începerea unei reuniuni NATO de urgenţă, prin videoconferinţă, ai miniştrilor de externe şi apărării.

Andrii Taran a mai susținut că nu exclude posibilitatea ca forţele lui Vladimir Putin din Crimeea să recurgă la ”provocări militare substanţiale” în acest an.

Crimeea poate depozita arme nucleare

Infrastructura Crimeei este pregătită pentru o posibilă depozitare de arme nucleare. Chiar prezenţa muniţiilor nucleare în peninsulă ar putea duce la o întreagă serie de probleme complexe politice, legale şi morale”, a declarat Taran în cadrul unei audieri la subcomisia pentru apărare a Parlamentului European.

De asemenea, potrivit Reuters, Andrii Taran nu a adus și dovezi pentru cele spuse. Orice decizie rusă de a muta arme atomice în Crimeea, care este situată în nordul Mării Negre, ar marca o înrăutăţire semnificativă a tensiunilor dintre Est-Vest, notează Reuters.

Mutarea de arme nucleare încalcă tratatul de control al armelor

În plus, o astfel de mişcare ar pune presiune asupra tratatului de control al armelor între America şi Rusia, care a fost de curând prelungit și care impune restricţii în ceea ce privește numărul de rachetele terestre sau de pe submarine utilizate pentru a transporta focoase nucleare, mai scrie Reuters.

Şi Bogdan Aurescu, șeful diplomaţiei române, a exprimat îngrijorarea României pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică cu Ucraina şi în Marea Neagră.

România, îngrijorată de manevrele lui Vladimir Putin

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a evidenţiat poziţia principială a României privind susţinerea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei. Totodată, a exprimat preocuparea României pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră.

De asemenea, a subliniat necesitatea evaluării atente de către Alianţă a situaţiei de securitate şi, mai ales, a implicaţiilor acesteia asupra securităţii euroatlantice, precum şi a continuării măsurilor de asigurare a descurajării şi apărării în regiunea Mării Negre”, se menţionează în comunicatul MAE.