Vladimir Putin se pare ca vrea sa atace Ucraina
Vladimir Putin se pare ca vrea sa atace Ucraina

Europa, în stare de alertă! Rușii au 150.000 de soldați la granița cu Ucraina. UE se teme de un eventual incident.

România, cu pantalonii în vine în cazul unui război. Traian Băsescu: ”rezerviştii noştri sunt plecaţi la muncă în Spania, Italia”

Europa este în stare de alertă după ce Vladimir Putin a trimis la granița cu Ucraina nu mai puțin de 150.000 de soldați. Ue se așteaptă la ce este mai rău.

Uniunea Europeană avertizează cu privire la un posibil război la frontiera de Est a Uniunii. ”Există riscul une escaladări, după desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre cea mai masivă desfăşurare la care am asistat vreodată. Este îngrijorător. Nu sutem la adăpost de un incident”, a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de Externe UE.

Rusia, ample manevre militare la granita cu Ucraina
Rusia, ample manevre militare la granita cu Ucraina

UE cere lui Vladimir Putin să înceteze

Josep Borrell a refuzat să dezvăluie sursa acestei informaţii. ”Această consolidare trebuie să înceteze şi cerem Rusiei dezescaladarea”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

De asemenea, Ucraina se teme de faptul că Vladimir Putin caută un pretext să o atace. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba şi-a informat, în cadrul acestei videoconferinţe, omolgii din UE cu privire la ultimele evoluţii la frontieră.

UE caută un plan să îl facă pe Vladimir Putin să renunțe la ce are de gând

Dmitro Kuleba a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că le-a propus Celor 27 ”un plan în etape cu privire la modul în care Moscova să fie descurajată să continue escaladarea”.

În plus, ambasadorul rus în Marea Britanie avertizează cu privire la o baie de sânge în Ucraina. ”Elementul-cheie este pregătirea unor noi serii de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente”, consideră el.

UE anunță că nu mai impune noi sancțiuni Rusiei

Însă europenii au decis să tempereze situația. ”Nu ne îndreptăm, pentru moment, către noi sancţiuni. Nu este ceea ce se conturează”, i-a răspuns Josep Borrell.

Noi am felicitat Ucraina pentru reacţiile sale măsurate şi am susţinut suveranitatea şi integritatea sa teritorială. UE nu va recunoaşte anexarea Crimeei” de către Rusia în 2014, a subliniat el.

Anglia trimite și ea nave de război în Marea Neagră

Nave de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna mai, în semn de solidaritate cu Ucraina şi aliaţii NATO”, a relatat ziarul The Sunday Times, care citează surse din Marină.

Mobilizarea, într-o perioadă în care tensiunile au crescut între Ucraina şi Rusia, nu a fost confirmată de oficialii britanici. Un distrugător Type 45 înarmat cu sistem antirachetă şi o fregată anti-submarin Type 23 vor părăsi grupul Marinei Regale din Mediterană şi se vor îndrepta prin strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră, potrivit The Sunday Times.

Navele de război sunt prevăzute și cu avioane de luptă

De asemenea, avioane de luptă şi elicoptere Merlin vor fi pregătite pe nava pavilion HMS Queen Elizabeth pentru a veni în sprijinul navelor de război din Marea Neagră.

În cazul unui conflict România este prinsă cu pantalonii în vine. ”Majoritatea rezerviştilor noştri sunt plecaţi la muncă în Spania, Italia. Trebuie să ne refacem capacitatea de a-i aduce sub arme”, a declarat Traian Băsescu, despre un posibil război în Ucraina.

Anglia susține Ucraina

Marea Britanie este de asemenea alături de Ucraina în cazul unui conflict. Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat pentru TST că guvernul lucrează îndeaproape cu Ucraina pentru a monitoriza situaţia şi a făcut apel la Rusia să detensioneze situaţia.

Regatul Unit şi aliaţii noştri internaţionali sunt fermi în sprijinul suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale”, a fost citat purtătorul de cuvânt.