Care sunt domeniile cele mai prost platite din Romania
Care sunt domeniile cele mai prost platite din Romania

S-a aflat care sunt domeniile cele mai prost plătite din România, unde salariul minim pe economie este cel mai mare venit al angajaților! Cu toate acestea, 25% dintre angajații români au acceptat să lucreze pentru salariul minim pe economie.

Care sunt domeniile cele mai prost plătite din România

Potrivit studiului ”Salariul minim şi traiul minim decent. De la mituri la oportunităţi”, realizat de Syndex România, circa 200.000 de persoane angajate în sectorul de comerţ cu amănuntul sunt plătite cu salariul minim pe economie, reprezentând un total de 42% din totalul contractelor de muncă din acest sector economic.

În plus, a mai ieșit la iveală faptul că 83% dintre contractele din sectorul de activităţi de investigaţii şi protecţie şi 60% dintre cele contractele de muncă încheiate de restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie sunt plătite tot cu salariul minim pe economie.

Care sunt domeniile cele mai prost platite din Romania
Care sunt domeniile cele mai prost platite din Romania

42% dintre angajații din sectorul de comerţ cu amănuntul sunt plătiți cu salariul minim pe economie

La finalul anului 2020, în e­conomia locală erau 1,2 mi­­lioa­ne de contracte indi­viduale de muncă plătite cu salariul minim pe eco­nomie, care ajungea la acea vreme la 2.230 de lei brut. Studiul mai spune că dacă adăugăm numărul con­tractelor de muncă plătite cu salariul minim pentru persoanele cu studii superioare şi pentru angajaţii din construcţii, numărul acestor contracte de muncă trece de 1,6 milioane, potrivit studiului ”Salariul minim şi traiul minim decent. De la mituri la oportunităţi”, realizat de Syndex România.

Dintre acestea, cele mai multe contracte de muncă plătite cu salariul minim erau în sectorul de comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, aproape 200.000, reprezentând mai mult de 42% din totalul contractelor din acest sector şi peste 9% din totalul contractelor de muncă din economia locală.

Potrivit datelor din 2019, în România erau angajați un număr de 5,6 milioane de români. Dontre aceștia, un sfert erau plătiți cu salariul minim pe economie. Important de precizat că peste un milion de români (36,2% dintre salariati) câștigau între 1.500 de lei și 2.630 de lei, acesta fiind cel mai numeros segment.

Salarii bune încasează aproximativ 186.500 de români, adică peste 5.850 de lei, iar aproape 7.000 dintre aceștia aveau salarii enorme, care variau între 17.550 lei și 117.000 lei net pe lună.