Vaccinul Pfizer ar provoca probleme cardiace
Vaccinul Pfizer ar provoca probleme cardiace

Vaccinații cu Pfizer, probleme cardiace la câteva luni de la vaccinare. Tot mai multe cazuri au început să apară în Israel, țară în care vaccinarea a mers strună.

Israelienii care s-au vaccinat cu Pfizer au început să prezinte probleme la inimă. Compania analizează problema

Vaccinații cu Pfizer au început să prezinte probleme cardiace la câteva luni de la vaccinare, în Israel.

Ministerul israelian al Sănătăţii a constatat că numărul mic de cazuri de inflamaţie cardiacă, observate mai ales la persoane tinere vaccinate cu vaccinul abti-covid al Pfizer, au probabil legătură cu vaccinarea.

Cateva sute de osraelieni au prezentat probleme cardiace dupa vaccinarea cu Pfizer
Cateva sute de osraelieni au prezentat probleme cardiace dupa vaccinarea cu Pfizer

Pfizer cunoaște și cercetează

Pe de altă parte, Pfizer a anunţat într-un comunicat că are cunoştinţă despre observaţiile israelienilor legate de miocardită şi că nu a fost stabilită o legătură cauzală cu vaccinul său.

De asemenea, compania analizează cu atenţie evenimentele adverse şi are întâlniri regulate cu Departamentul pentru siguranţa vaccinurilor din Ministerul israelian al Sănătăţii, pentru evaluarea datelor.

275 de cazuri de inflamație a inimii

În Israel au fost raportate 275 de cazui de inflamaţie cardiacă, în perioada decembrie 2020-mai 2021, în rândul a peste 5 milioane de persoane vaccinare, a anunţat ministerul, dezvăluind concluziile unui studiu comandat pentru analizarea problemei.

Majoritatea pacienţilor care au suferit inflaţia inimii au stat în spital nu mai mult de patru zile, iar 95% din cazuri au fost clasificate ca fiind uşoare, potrivit studiului, despre care ministerul a afirmat că a fost efectuat de trei echipe de experţi.

Ce persoane sunt afectate 

Studiul a constatat că ”există o legătură probabilă între administrarea celei de-a doua doze (de vaccin al Pfizer) şi apariţia miocarditei la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani”, se arată într-un comunicat.

Potrivit constatărilor, o astfel de legătură a fost observată mai mult în rândul bărbaţi cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani decât în ​​alte grupe de vârstă.

CDC recomandă studii suplimentare șipentru Pfizer și Moderna

Un grup consultativ al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a recomandat luna trecută un studiu suplimentar asupra posibilităţii unei legături între vaccinurile ARNm şi miocarditei, cum sunt cele de la Pfizer şi Moderna.

Într-o şedinţă din 24 mai, grupul consultativ CDC a spus că datele din sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinurilor (VAERS) – care se bazează pe indivizi pentru a raporta rezultatele – au arătat un număr mai mare decât era aşteptat de cazuri de miocardită sau pericardită la persoane cu vârste de 16-24 de ani.

Cazurile de inflamare a inimii ar fi în grafic

Cu toate acestea, grupul a mai spus că datele dintr-o altă bază de date – Vaccine Safety Datalink (VSD) – nu au arătat că ratele de miocardită sau pericardită după vaccinarea COVID-19 diferă faţă de aşteptări, transmite Reuters.