Ursii au ajuns sa dezgroape mortii din cimitire
Ursii au ajuns sa dezgroape mortii din cimitire

Un primar din Harghita trage un semnal de alarmă, după ce urșii au început să sape la morminte! Edilul spune că a ajuns la capătul răbdării și spune că numărul de urși este mult prea mare și cere autorităților să rezolve această situație.

Urșii au ajuns să dezgroape morții din cimitire

Primarul comunei Atid din județul Harghita, Szilveszter Attila, a postat un filmuleț pe rețelele de socializare în care spune că nu mai suportă situația cu urșii care au început să iasă din ce în ce mai des din pădure.

Edilul spune că urșii sunt peste tot, iar mai nou au început să sape la mormintele oamenilor pentru a se hrăni! Edilul spune că este profanare de morminte, iar oamenii nu pot accepta așa ceva! Filmarea a fost făcută chiar de lângă mormântul unde ursul a încercat să ajungă la corpul neînsuflețit al unui decedat.

Ursii au ajuns sa dezgroape mortii din cimitire
Ursii au ajuns sa dezgroape mortii din cimitire

”Uitaţi, dărâmă morminte, sapă la mormânt”

”E foarte trist. Deja am ajuns cu problema urşilor că intră în grădină, intră la morminte. Uitaţi, dărâmă morminte, sapă la mormânt. Aceasta se numeşte profanarea mormintelor. Nu se acceptă aşa ceva. Nu mai pot să stea în pădure că-s atâţia de mulţi”, a spus Szilveszter Attila.

Primarul face un apel pentru a se lua măsuri responsabile de rezolvare a acestei probleme. ”Eu vă rog pe toată lumea care e competentă în sensul acesta: Ministerul Mediului, asociaţia vânătorilor, pe toată lumea cine-i competent, să facem ceva acum, nu numai să vorbim. Vă rog şi pe verzii (ONG-urile de mediu – n.r.), uitaţi-vă oameni, deja am ajuns la punctul culminant. Au ajuns oamenii la punctul maxim de răbdare. Nu se mai poate. Gata, s-a terminat cu asta. Dacă lăsăm tot aşa, ajungem să ne mănânce urşii. Vă rog să luaţi măsurile cele mai dure, cele mai bune, cele mai responsabile în sensul acesta”, a mai spus Szilveszter Attila, potrivit Agerpres.

”Tot timpul e în cimitir”

În postarea preşedintelui CJ Harghita se mai precizează că prezenţa ursului în cimitir ”este un motiv de îngrijorare, deoarece oamenii nu mai îndrăznesc să meargă nici în aceste locuri unde-i comemorează pe cei dragi” şi că ”situaţia a scăpat de sub control şi este nevoie de intervenţia imediată a celor competenţi”.

Nu este pentru prima dată când urşii produc stricăciuni în cimitirele din Harghita. Primarul din Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, a declarat, pentru Agerpres, că prezenţa ursului este una obişnuită în cimitir, unde animalul mănâncă flori şi lumânări. ”Tot timpul e în cimitir, e ceva obişnuit. Mănâncă flori şi lumânări, dar până acum nu s-a întâmplat să sape sau să distrugă pietrele funerare”, a spus Butyka Zsolt.