De ce nu este de acord Valeriu Gheorghita cu a treia doza de vaccin
De ce nu este de acord Valeriu Gheorghita cu a treia doza de vaccin

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, nu este de acord cu cea de-a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului, chiar dacă organismele internaționale arată  că această propunere câștigă din ce în ce mai mult teren. Mai mult, Pfizer a spus că va face o solicitare oficială în acest sens, după ce producătorul american a constatat diminuarea imunității celor vaccinați, mai ales în fața noilor variante de covid.

De ce nu este de acord Valeriu Gheorghiță cu a treia doză de vaccin

Valeriu Gheorghiță spune însă că nu este nevoie de a treia doză de vaccin, ci este nevoie să crească numărul persoanelor vaccinate. „Faptul că se depun datele științifice care atestă siguranța și eficacitatea unei a treia doze administrate de Pfizer la șase luni este un aspect. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie să fie adoptată ca politică de vaccinare.

O astfel de măsură se adoptă atunci când datele de zi cu zi îți arată o scădere importantă a eficienței vaccinărilor, dar nu este cazul acum pentru niciuna din variantele virale. Chiar dacă numărul de cazuri este în creștere, afectează persoanele nevaccinate. Această a treia doză este în perspectiva variantelor virale în care se observă o scădere a activității neutralizante a anticorpilor. Dacă ne e teamă de variante virale trebuie să creștem numărul de persoane vaccinate, nu să administrăm o a treia doză celor deja vaccinați cu schemă completă.

De ce nu este de acord Valeriu Gheorghita cu a treia doza de vaccin
De ce nu este de acord Valeriu Gheorghita cu a treia doza de vaccin

”Așa reducem presiunea pe spitale și numărul de decese”

Este important să accelerăm în mod echitabil campaniile la nivelul tuturor țărilor, așa reducem selectarea noilor variante. Strategia acum e să creștem numărul celor care se vaccinează cu schemă completă, doar așa vom avea un control bun pe pandemie. Așa reducem presiunea pe spitale și numărul de decese.

Datele de eficiență care sunt acum arată cât se poate de bine, avem deja experiența țărilor cu rată crescută de acoperire vaccinală. Majoritatea țărilor pledează pentru aceeași abordare de creștere a numărului de vaccinați în loc de a-i vaccina pe cei deja vaccinați cu schema completă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Companiile Pfizer-BioNTech vor cere în următoarea perioadă autorizarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID. Solicitarea va fi făcută în primul rând către autoritățile din Statele Unite și Europa și urmărește să ofere o protecție sporită persoanelor care au primit deja primele două doze.

Potrivit companiei, o a treia doză de vaccin, administrată la șase luni de la cea de-a doua, sporește imunitatea împotriva noilor variante de SARS-CoV-2, inclusiv Delta.