Tara din Orientul Mijlociu unde cuplurile LGBT pot avea copiii lor
Tara din Orientul Mijlociu unde cuplurile LGBT pot avea copiii lor

Cuplurile LGBT de același sex pot avea acum copii, în Israel, unde instanța a decis că acestea pot apela cu încredere la serviciile mamelor surogat care să le nască cuplurilor respective copii.

Țara din Orientul Mijlociu unde cuplurile LGBT pot avea copiii lor

Totul a fost posibil după o decizie a Curții Supreme. Aceasta a venit duminică și a fost salutată de unii ca fiind vitală pentru egalitatea în drepturi. Conservatorii spun însă că această decizie erodează valorile familiei tradiţionale, relatează AFP.

Astfel, în termen de şase luni, trebuie ridicate restricţiile la serviciile unei mame purtătoare pentru cuplurile de acelaşi sex şi bărbaţii celibatari, a precizat Curtea. „Nu putem accepta daunele persistente şi contrare drepturilor omului în privinţa mamelor surogat”, a indicat preşedinta Curţii, Esther Hayut, în decizia sa.

Tara din Orientul Mijlociu unde cuplurile LGBT pot avea copiii lor
Tara din Orientul Mijlociu unde cuplurile LGBT pot avea copiii lor

Cuplurile de același sex pot apela la mame surogat

Această decizie reprezintă încununarea cu succes a unei lupte duse de peste 10 ani de către susţinătorii ridicării restricţiei la serviciile mamelor purtătoare pentru cuplurile de acelaşi sex şi bărbaţii celibatari.

Așadar, cu această ultimă decizie, Israel se poate lăuda cu cele mai bune rezultate în ceea ce privește viața homesexualilor printre ţările din Orientul Mijlociu și nu numai. Statul israelian are numeroşi reprezentanţi ai comunităţii LGBT (persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transgender) în parlament, dar până acum a fost interzisă accederea la serviciile unei mame surogat pentru cuplurile de acelaşi sex şi bărbaţii celibatari.

Serviciile mamelor surogat au fost legalizate în Israel în 1996

Astfel de cupluri recurgeau până în prezent la serviciile unor mame surogat în ţări ca India, Nepal, Thailanda şi SUA. Serviciile mamelor surogat au fost legalizate în Israel în 1996, dar numai pentru cuplurile heterosexuale şi apoi pentru femeile singure, notează AFP, conform agerpres.

Cu toate aceste libertăți, fostul ministru al Sănătății din israel șoca întreaga lume cu o declarație venită parcă din evul mediu. Yaakov Litzman a spus că pandemia de coronavirus  reprezintă pedeapsa divină pentru homosexualitate. La câteva zile după această declarație, ministrul Sănătății a fost și el confirmat cu coronavirus.