Cutremur devastator in Haiti! Sunt sute de victime
Cutremur devastator in Haiti! Sunt sute de victime

Un cutremur devastator a avut loc, sâmbătă dimineața, în Haiti! Seismul a avut 7,2 pe Richter și urmări catastrofale! Peste 300 de oameni au murit și alte 2000 au fost rănite în urma cutremurului. Cifrele dezastrului cresc de la oră, la oră.

Cutremur devastator în Haiti! Sunt sute de victime

Premierul din Haiti a declarat stare de urgență, după ce țara a fost lovită de un cutremur dezastruos, de 7,2 pe Richter. Pe lângă cele 300 de victime declarate, mai sunt peste 200 de persoane date dispărute.

Directorul protecţiei civile din Haiti, Jerry Chandler, a precizat inițial că s-au înregistrat 29 de decese şi că în zonele afectate vor fi trimise echipe de salvatori pentru a-i căuta şi ajuta pe cei rămaşi sub dărâmături.

300 de morți și sute de dispăruți

Premierul a declarat stare de urgență în Haiti timp de o lună. Sâmbătă dimineața, în jurul orei locale 8:30, un cutremur puternic s-a produs în Haiti. Primele estimări arată că seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și a fost urmat de cinci replici puternice în decurs de câteva ore.

”Sunt decese, confirm acest lucru, însă încă nu am un bilanţ”, a afirmat Chandler.
Potrivit specialiștilor în seismologie, cutremurul  s-a produs la peste 160 de kilometri sud-vest de capitala Port-au-Prince și a fost resimit în toată țara. Pagube materiale importante s-au înregistrat în mai multe orașe. Autorităţile au lansat alertă de tsunami.

”Toată lumea e speriată. Nu a mai fost un cutremur atât de mare de mulţi ani”, a spus Daniel Ross, un rezident din oraşul Guantanamo, din estul Cubei, citat de Reuters.
CNN anunță că Haiti ar putea fi lovită de furtuna tropicală Grace, în următoarele zile.

Cutremur devastator în urmă cu 10 ani

A trecut mai bine de un deceniu de la ultimul cutemur de magnitudine asemănătoare ce a lovit Port-au-Prince. Atunci, în urma unui seism de 7 grade, și-au pierdut viața peste 200.000 de oameni şi alţi peste 300.000 au fost răniţi.

Haiti, lovit acum de o criză socială, era deja aflat într-o criză politică avansată, după uciderea președintelui Jovenel Moïse de mercenari columbieni, în reședința sa din Port-au-Prince. Premierul Ariel Henry anunțase recent că Guvernul său vrea să creeze condiţiile care să permită organizarea unor alegeri cât mai rapid posibil.