Necazuri mari in coalitia de guvernare
Necazuri mari in coalitia de guvernare

Coaliția de guvernare este în pericol după ce Florin Cîţu l-a acuzat pe Dan Barna de şantaj politic. Discuțiile care au avut loc marți în coaliția de guvernare pe programul ”Anghel Saligny”, văzut ca un nou PNDL, care prevede alocarea a 50 de miliarde de lei până în 2028 pentru investiții în drumuri, gaze și canalizare, s-au blocat, astfel încât guvernul nu îl mai poate aproba. Surse prezente la ședință susţin că USR PLUS este acuzat de şantaj de către premier.

Florin Cîțu îl acuză de șantaj politic pe Dan Barna, pe tema celor 50 de miliarde din PNDL

Sursele citate au declarat că cei din USR PLUS le-au transmis partenerilor de guvernare că ei nu sunt printre beneficiarii PNDL, pentru că au puțini primari, astfel încât au condiţionat deblocarea programului numit ”Anghel Saligny” de susţinerea oferită de guvern pentru un proiect al lor, solicitând la schimb desfiinţărea SIIJ.

Au adus în discuție o chestie de principiu, că ei trebuie să aibă o satisfacție că obțin ceva, că se materializează ceva și din proiectele lor”, spun surse din PNL, citate de Digi24, despre cum au decurs discuțiile.

S-a rupt lantul de iubire intre PNL si USR. Marul discordiei 50 de miliarde de lei
S-a rupt lantul de iubire intre PNL si USR. Marul discordiei 50 de miliarde de lei

Mărul discordiei, programul Anghel Saligny

De altfel, în ședințele de partid, cei din USR PLUS au discutat despre condiționarea susținerii programului ”Anghel Saligny” de un acord în coaliție pentru desființarea SIIJ în forma dorită de ministrul Justiției, Stelian Ion. Astfel, liderii partidului, în special cei din USR, vor să livreze ”electoral” înaintea Congresului din octombrie.

Potrivit surselor G4Media.ro, liderul USR, Dan Barna, le-ar fi transmis partenerilor de coaliție că ”varianta în care voi treceți prin Guvern tot ce vreți voi și noi aplaudăm ca pinguinii nu are cum să reziste”.

Florin Cîțu nu vrea să fie șantajat

În acel moment, premierul Florin Cîțu a spus că nu acceptă să fie șantajat. De aici până la un scandal serios în interiorul coaliției a fost doar un pas. A intervenit și ministrul Justiției, Stelian Ion, dar și președintele UDMR, Kelemen Hunor. Motiv pentru care planul de investiții Anghel Saligny nu a fost aprobat.

Discuția din coaliție privind programul de investiții ”Anghel Saligny” va fi reluată săptămâna viitoare. De aprobarea proiectului depinde și adoptarea rectificării bugetare.

Programul nu este pentru primari, ci pentru români

Cu siguranţă, pentru a putea include creditele de angajament necesare pentru a demara programul, este necesară adoptarea OUG privind PNDL 3 sau Planul Naţional de Investiţii Anghel Saligny înainte de rectificarea bugetară, pentru că la baza rectificării bugetare trebuie să stea acte normative, astfel încât să poată fi prevăzute creditele de angajament necesar”, a mai declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai precizat că noul program de investiții nu este pentru primari, ci pentru ”cetăţenii din toate localităţile”.

Primarii nu ar trebui să beneficieze de nimic

El nu se adresează primarilor. Nu primarii beneficiază de Planul Naţional de Investiţii, beneficiază cetăţenii din toate localităţile. Fără infrastructură nu poate exista o dezvoltare reală şi o şansă reală pentru o viaţă mai bună pentru comunităţile locale respective”, a mai declarat Ludovic Orban.