Cata zapada va fi in iarna 2022-2023
Cata zapada va fi in iarna 2022-2023

Cum va fi iarna 2022-2023, conform experților în meteorologie. Vortexul polar se formează cu rapiditate, iar Centrului European pentru Prognoze pe Termen Mediu și de Serviciul Meteorologic al Regatului Unit a anunțat cum va fi iarna care urmează. Așadar, toate amănuntele în rândurile de mai jos.

Cum va iarna 2022-2023. Câtă zăpadă vom avea

Răcirea stratosferei începe de obicei din luna august, crescând puternic în septembrie și octombrie. Într-un final, stratosfera atinge cea mai rece perioadă în noiembrie și decembrie, când vortexul polar este de obicei cel mai puternic.

Începând de duminică, 18 septembrie, valorile termice vor fi mult mai scăzute în țara noastră. Scăderile vor fi ca urmare a valului de aer polar care se abate pe cerul României.

Cum va fi iarna ce urmeaza
Cum va fi iarna ce urmeaza

Un val polar coboră temperaturile din termometre

ANM mai anunță că de la începutul săptămânii vitoare acest val de aer polar va schimba valorile termice în mai tot teritoriul, iar la munte chiar va ninge, va apărea lapovița și viscol pe creste.

Un vortex polar apare acum în stratosferă peste Polul Nord. A început să se formeze pe măsură ce răcirea sezonieră s-a intensificat și va continua să se consolideze până în iarna anului 2022/2023. Având o istorie lungă de impact asupra iernilor din Statele Unite și Europa, este monitorizată evoluţia lui îndeaproape în fiecare toamnă și iarnă.

Temperaturile, în scădere

În prezent, temperatura este deja în scădere în stratosferă. În imaginea de mai sus, puteți vedea prognoza schimbării temperaturii pentru sfârșitul lunii septembrie. Arată o răcire continuă peste și în jurul Polului Nord, iar efectele se vor vedea în toată lumea.

Privind prognoza în timp real a temperaturilor, putem vedea un nucleu rece în curs de dezvoltare peste cercul polar. Aceasta este inima Vortexului Polar, care, cu cât devine mai rece, cu atât efectele vor fi vizibile pe o arie mai mare. Asta pentru că se hrănește cu diferența de temperatură/presiune dintre regiunile polare și cele sudice ale emisferei nordice.

Spre finalul lui septembrie, vortexul polar crește

În ceea ce privește prognoza pentru sfârșitul lunii septembrie, se observă că vortexul polar este mult mai dezvoltat și crește rapid în dimensiune și influență. Pe măsură ce presiunea scade în vortexul polar, acesta crește viteza și adâncimea vântului. Cu cât devine mai puternică, cu atât este mai ușor să ne influențăm vremea la suprafață.

Vortexul polar are multe straturi și diferite rezultate meteorologice pe care le poate produce. Dar, indiferent de puternic, slab sau prăbușit, joacă întotdeauna un rol important în vremea.

Ce înseamnă un vortex polar circular

Imaginea de mai jos arată unul dintre evenimentele puternice Polar Vortex de câteva ierni în urmă. O astfel de formă aproape circulară înseamnă de obicei o circulație stratosferică puternică. Dar, mai întâi, ce este Polar Vortex, de ce ne pasă de el și de ce ar trebui să-ți faci asta?

Vortexul de acum cateva ierni
Vortexul de acum cateva ierni

Cum va fi iarna 2022-2023

Pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, regiunile polare încep să primească mai puțină lumină solară. Cu mai puțină energie solară, temperaturile încep să scadă și răcirea sezonieră începe peste polul nord.

Astfel, prognozele meteorologice pe termen mediu, realizate de două mari institute europene, arată că vom avea o iarnă cu puțină zăpadă, ceea ce ar putea crea probleme în agricultură.

Cum va fi iarna 2022-2023. Va fi cu puțină zăpadă

„Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne asteptam la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, afirmă cercetătorul științific George Gârbacea, citat de STIRILEPROTV.