Pe 9 martie se impart macinici
Pe 9 martie se impart macinici

Românii sărbătoresc joi, 9 martie, Sfinţii 40 de Mucenici. Cei 40 de soldaţi romani au fost omorâţi pentru credinţa lor în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola. Această sărbătoare mare vine cu multe tradiții și obiceiuri la români.

Tradiții și obiceiuri de cei 40 de Mucenici. Ce trebuie să faci de cu seara

Potrivit tradiţiilor, în ziua de 9 martie, toate gospodinele pregătesc mucenici. Mucenicii sunt un fel de desert, cu miez de nucă şi miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă, cu mirodenii şi nucă.

Mucenicii sunt apoi împărţiţi rudelor, vecinilor, oamenilor sărmani, pentru pomenirea celor morţi dar şi pentru a avea recolte bogate.

Macinicii muntenesti se fac cu zeama
Macinicii muntenesti se fac cu zeama

Poarta cerului se deschide de Măcinici

Din bătrâni se mai spune că, în această zi, poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, întrucât, în credința populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui.

De asemenea, sărbătoarea mucenicilor este strâns legată şi de momentul anului în care țăranii îşi pregăteau pământul pentru un nou an agricol.

Ce trebuie să faci pe 8 martie

Istoria ne arată că Sărbătoarea Măcinicilor sau Mucenicilor începe, de fapt, cu o zi înainte, pe data de 8 martie, cu Focurile Măcinici, şi se încheie pe 11 martie cu Beţia rituală.

Incinerarea simbolică a spiritului iernii şi renaşterea spiritului verii se realizează, simbolic, prin aprinderea focurilor rituale, în dimineaţa zilei de Măcinici, 9 martie, echinocţiul de primăvară pe stil vechi.

Unde se împrăștie cenușa focurilor

Tradiția arată că în Banat, copiii scormoneau şi băteau cu „botele” (beţele) în foc, iar mamele lor împrăştiau cenuşa rămasă după stingerea jarului în jurul caselor şi adăposturilor de animale şi păsări.

Focurile de Măcinci sunt considerate purificatoare. Curăță spaţiul de forţele malefice în ultima zi a anului vechi şi în prima zi a anului nou.

Sunt și profilactice, pentru că previn neplăcerilor aduse oameni de şerpi şi de insecte pe timpul verii. În plus, focurile de măcinici sunt fertilizatoare pentru grădini, livezi şi vii prin împrăştierea cenuşii pe pământ.

De ce se beau 44 de pahare

Obiceiul de a bea de Mucenici 40 sau 44 de pahare cu vin, la începutul anului agrar, este o reminescenţă a sărbătorilor bahice ale Antichităţii.

Strămoșii noștri spuneau că vinul băut de Măcinici se transformă, de-a lungul anului, în sânge şi putere de muncă.

Ce trebuie să facă cei care nu pot sau nu au voie să bea 44 de pahare

Dacă cineva nu putea să bea 40 de pahare cu vin, trebuia să guste sau cel puţin să fie stropit cu vin.

Numărul paharelor de vin băute corespunde cu numărul Sfinţilor Mucenici din Sevastia, care au diverse nume, în funcţie de zonă, Moşi, Sfinţi, Sfinţişori sau Măcinici.