Fratii Godei, plasati in arest la domiciliu
Fratii Godei, plasati in arest la domiciliu

Patronii azilelor groazei, plasaţi în arest la domiciliu. Curtea de Apel Bucureşti a decis, azi, ca Ştefan Godei, administratorul azilului din Voluntari unde bătrânii erau cazaţi în condiţii groaznice, să fie cercetat în arest la domiciliu.

Ștefan și Daniel Godei, patronii azilelor groazei, plasați în arest la domiciliu

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, ca Ştefan Godei, administratorul azilului din Voluntari unde bătrânii erau cazaţi în condiţii groaznice, și fratele lui, Daniel Godei, să fie cercetați în arest la domiciliu. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Andrei-Răzvan Ticu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov.

Circa 100 de persoane în vârstă au fost salvate, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi să muncească forțat, scrie romaniatv.net.

Conform DIICOT, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, care ar fi avut ca scop exploatarea persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, asta realizându-se prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

Andrei-Razvan Ticu, plasat si el in arest la domiciliu
Andrei-Razvan Ticu, plasat si el in arest la domiciliu

Citește și: Meniu în azilele groazei. Ciorbă lungită cu apă și margarină

Bătrâni ținuți nemâncați, netratați, bătuți

În plus, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui pensionar, prin lipsa îngrijirii şi asigurării igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

”Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi. De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: ‘Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?”, au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilele despre traumele şi umilinţele îndurate de bătrâni.

Cât au stat în arest frații Godei și Andrei-Răzvan Ticu

Frații Godei și Andrei-Răzvan Ticu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, au fost reținuți la începutul lunii septembrie 2023.

„Admite contestaţia formulata de PICCJ – DIICOT Structura Centrală împotriva încheierii din data de 25 august pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală în dos 25401/3/2023. Desfiinţează în parte încheierea penală contestată numai în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Ştefan Cristian Godei, Daniel Godei şi Andrei Răzvan Ticu şi, pe fond, rejudecând:

în baza art. 236 admite propunerea de prelungire a duratei măsurii preventive a inculpaţilor Ştefan Cristian Godei, Daniel Godei şi Andrei Răzvan Ticu pentru o perioadă de 30 de zile începând cu 03 septembrie până la 02 octombrie inclusiv”, anunța atunci CAB.