Vești bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. Anunţul lui Adrian Câciu, ministrul Fondurilor si Proiectelor Europene, arată că cei aproape două milioane de români, beneficiari ai cardurilor de energie, trebuie să știe că valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024.
Data de valabilitate a cardurilor de energie, prelungită
Circa două milioane de români, beneficiari ai cardurilor de energie, au primit o veste bună de la ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Acesta a informat că valabilitatea cardurilor de energie se prelungește până pe 31 martie 2024.
Decizia a fost adoptată pentru ca familiile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna 2023-2024, a precizat Adrian Câciu.
Citește și: Lista ajutoarelor de stat acordate în 2023
Când expirau cardurile
”O veste bună pentru cei aproximativ două milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie: valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe. În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obținut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024. În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat. Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal”, a scris Adrian Câciu pe pagina proprie de Facebook.
Cu cât s-a scumpit curentul electric în UE
Pe de altă parte, în primul semestru al acestui an, tarifele medii la electricitate pentru gospodăriile din Uniunea Europeană au înregistrat o mărire substanțială față de perioada similară din 2022, trecând de la 25,3 euro la 100 kWh la 28,9 euro la 100 kWh. Astfel, datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că Țările de Jos, Lituania și România au înregistrat cele mai mari creșteri în moneda lor națională.
Citește și: Ajutoare de 1400 de lei pemntru familiile nevoiașe
De asemenea, în prima jumătate a lui 2023, comparativ cu aceeași perioadă a lui 2022, tarifele la electricitate pentru consumatorii casnici au înregistrat creșteri în 22 de țări membre ale UE. Nu în ultimul rând, cea mai semnificativă creștere, exprimată în moneda națională, a fost înregistrată în Țările de Jos (+953%), Lituania (+88%), România (+77%) și Letonia (+74%), în timp ce cea mai mică creștere a fost în Spania (cu o scădere de 41%) și Danemarca (cu o scădere de 16%).