Cand incepe Postului Craciunului 2023
Cand incepe Postului Craciunului 2023

Astăzi vă vom spune când începe postul Crăciunului 2023, conform Calendarului Ortodox. Când pică Lăsata Secului, ultima zi în care se consumă carne de către cei credincioși. Maramureșenii au tăiat porcii special pentru a lăsa sec de carne. În această parte de țară se începe Postul tăind porcii.

Când începe postul Crăciunul în acest an. Când se lasă cu sec de carne

Când începe postul Crăciunului 2023 este întrebarea pe care și-o pun an de an cei care vor să întâmpine Nașterea Domnului ținând post. De asemenea, vă vom spune când pică Lăsata Secului, ultima zi în care se consumă carne de către credincioși. În unele zone din țară, în această perioadă se taie porcii pentru a lăsa sec de carne.

Mai sunt doar câteva zile până când începe postul Crăciunului, iar localnicii din Suciu de Sus, Maramureș, sărbătoresc deja așa cum se cuvine Lăsata Secului. Astfel, Lăsata Secului este marți, 14 noiembrie, urmând ca de a doua zi, 15 noiembrie, să înceapă Postul Crăciunului.

Dis de dimineață, localnicii din Suciu de Sus s-au adunat acasă la unul dintre gospodari, unde au sacrificat porcul, așa cum arată tradiția, după care primul pus pe masă a fost șoriciul.

Citește și: Cele mai ciudate tradiții de Crăciun

Când se intră în Postul Crăciunului 2023

Meniul a fost completat apoi de cârnați, caltaboș și, desigur, de pomana porcului, meniu care să le țină credincioșilor până la următoarea masă de dulce, cea de Crăciun 2023.

”Noi sărbătorim pomana porcului. Pentru a ne reîntâlni la obârșia noastră și să facem pomana porcului cu seamă că se apropie intrarea în postul Crăciunului”, a spus Adrian Marchiș, membru al Asociației Cultura Suciu de Sus, potrivit stirileprotv.ro.

„Se face mâncare de post, prune uscate… E ultima zi în care se mănâncă carne. Lăsatul secului e începutul postului Craciunului, că după nu se mai joacă”, a spus o localnică.

Postul Crăciunului 2023 începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe data de 24 decembrie. Se întinde pe o perioadă de 40 de zile reamintind credincioșilor de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii.

În Postul Crăciunului, cei care postesc nu au voie să consume alimente de origine animală, ouă, dar nici produse care conțin lapte ori alte lactate. Pe de altă parte, Postul Crăciunului este mult mai ușor de ținut decât cel de Paște, pentru că are maimulte zile în care sunt dezlegări la pește.

Citește și: Ce nu se face în ajunul Crăciunului

Zilele cu dezlegări la pește în Postul Crăciunului

-Marți, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului -25 noiembrie;
-26 noiembrie;
-30 noiembrie – Sfântul Andrei;
-3 decembrie ;
-4 decembrie;
-5 decembrie;
-6 decembrie – Sfântul Nicolae;
-Joi, 7 decembrie;
-9 decembrie;
-10 decembrie;
-12 decembrie;
-16 decembrie;
-17 decembrie;
-18 decembrie.